Παιδικά ρούχα - Πακέτα Βάπτισης Papillonkids.gr

Η σεξουαλική υγεία «εργαλείο» για τη νόσο Πάρκινσον

 

Οι άντρες ασθενείς που δήλωσαν ότι είχαν σεξουαλική δραστηριότητα στο πρώιμο στάδιο της νόσου παρουσίασαν ηπιότερη εξέλιξη και λιγότερο δραματική απώλεια κινητικών δεξιοτήτων.
 
 
Ολοι υποβλήθηκαν σε δοκιμές κινητικών δεξιοτήτων και αναλύσεις ψυχικής υγείας ενώ πρωτίστως είχαν ολοκληρώσει ατομική συνέντευξη όπου κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις για τυχόν καρδιολογικά προβλήματα, για τις συνήθειες του ύπνου, για τυχόν αίσθημα κόπωσης ή πόνου, για τις δεξιότητες μνήμης για αλλαγές του σωματικού βάρους κ.ά.
 
Επιπλέον, οι  ασθενείς ρωτήθηκαν εάν είχαν σεξουαλικές επαφές ή εάν αντιμετώπισαν σεξουαλική δυσλειτουργία κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους. Αναλύοντας τα στοιχεία, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άντρες ασθενείς που δήλωσαν ότι είχαν σεξουαλική δραστηριότητα στο πρώιμο στάδιο της νόσου παρουσίασαν ηπιότερη εξέλιξη και λιγότερο δραματική απώλεια κινητικών δεξιοτήτων και άλλων συμπτωμάτων της ασθένειας, σε σύγκριση με εκείνους που είχαν φτωχή σεξουαλική ζωή. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό εντούτοις να υπογραμμιστεί ότι το παραπάνω εύρημα δεν φαίνεται να ισχύει για τις γυναίκες.
 
Επιπρόσθετα, οι συγγραφείς της μελέτης επεσημαίνουν ότι οι γυναίκες παρουσιάζουν διαφορετικά συμπτώματα του Parkinson από τους άνδρες. Και επιπλέον «είναι λιγότερο ανοιχτές στο να μιλήσουν για σεξουαλικά θέματα λόγω κοινωνικών στάσεων», σημειώνει η Dr. Picillo. Σε κάθε περίπτωση, οι ερευνητές επιμένουν ότι το σεξουαλικό ιστορικό του ασθενούς θα μπορούσε να αποτελέσει εργαλείο πρόβλεψης ή ακόμη και μέσο επιρροής της εξέλιξης της νόσου.
 
Το Πάρκινσον είναι μια νευροεκφυλιστική ασθένεια, τα συμπτώματα της οποίας συχνά εξουθενώνουν τους ασθενείς καθώς ταλαιπωρούνται μεταξύ άλλων από τρόμο (τρέμουλο) στα χέρια ή τα πόδια, δυσκολία στο περπάτημα, ακαμψία, ζάλη, προβλήματα ισορροπίας και βραδύτητα.
 
Δεδομένου δε, ότι δεν έχει ακόμη εντοπιστεί θεραπεία ή μέτρα πρόληψης για τη νόσο, το παραπάνω εύρημα αποτελεί ένα νέο στοιχείο για την επιστημονική κοινότητα που πρέπει εντούτοις να αξιολογηθεί περαιτέρω.
 
 
 
www.tanea.gr
 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ