Γερμανία: «Πράσινο φως» για διαπραγματεύσεις για την ένταξη Αλβανίας και Βόρειας Μακεδονίας στην Ε.Ε.

 

Το κοινοβούλιο στη Γερμανία έδωσε το «πράσινο φως» στην κυβέρνηση να συναινέσει στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Αλβανία και την Βόρεια Μακεδονία.

Τα κόμματα υπερψήφισαν την πρόταση που κατέθεσαν από κοινού οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού (CDU, CSU, SPD). Και για τις δύο χώρες τονίστηκε ότι δεν πρόκειται για ένταξή τους, αλλά για έναρξη μιας μακράς διαδικασίας, η οποία ενδεχομένως να καταλήξει σε ένταξη, κάτι στο οποίο στάθηκε και στις δηλώσεις του από τις ΗΠΑ ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Για να δοθεί συναίνεση και να ενταχθούν, θα πρέπει να ψηφίσει εκ νέου το κοινοβούλιο.

Ειδικά δε για την Αλβανία τέθηκαν αυστηροί όροι σε ό,τι αφορά τόσο τις μεταρρυθμίσεις του Κράτους Δικαίου όσο και τα φαινόμενα αλυτρωτισμού, με «δηλώσεις και φιλοδοξίες» περί ένωσης αλβανικών πληθυσμών από την Αλβανία, το Κόσοβο και την Βόρεια Μακεδονία σε μια «Μεγάλη Αλβανία». Όπως τονίζεται στο ψήφισμα που εγκρίθηκε, «αυτά πρέπει να σταματήσουν άμεσα, διότι δεν συνάδουν με μια ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μπορεί να οδηγήσουν σε διακοπή των διαπραγματεύσεων».

Πως ψήφισαν οι βουλευτές στη Γερμανία
Κατά την ονομαστική ψηφοφορία για την Βόρεια Μακεδονία, 465 βουλευτές ψήφισαν υπέρ του σχεδίου ψηφίσματος, 122 κατά, ενώ υπήρξαν και 16 αποχές. Στην ψηφοφορία για την Αλβανία, δόθηκαν 395 ψήφοι υπέρ, 188, με τις αποχές να είναι και πάλι 16.

Απερρίφθησαν τόσο η πρόταση Τροπολογίας των Πρασίνων, οι οποίοι υποστήριζαν ότι η γερμανική κυβέρνηση διατυπώνει στην περίπτωση της Αλβανίας απαιτήσεις οι οποίες υπερβαίνουν τις προϋποθέσεις που έχουν αποφασιστεί στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και το σχέδιο ψηφίσματος των Φιλελευθέρων, οι οποίοι ζητούσαν να μην εγκριθεί το αίτημα της Αλβανίας για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, παρά μόνον εφόσον διαπιστωθεί μελλοντικά χειροπιαστή πρόοδος.

Από το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) ο Πέτερ Μπάγιερ υπενθύμισε την απόφαση για την ευρωπαϊκή προοπτική των δυτικών Βαλκανίων με την «Θεσσαλονίκη 2003», ενώ ναφέρθηκε ειδικά στην Αλβανία, λέγοντας ότι πρέπει να υπάρξουν χειροπιαστά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος.

«Θέλουμε να δώσουμε ένα θετικό μήνυμα στη νέα γενιά αυτών των χωρών, αλλά και στις τρίτες χώρες οι οποίες δεν θα ήθελαν αυτή την προσέγγιση, ότι δεν εγκαταλείπουμε την περιοχή», είπε χαρακτηριστικά.

Στα εσωτερικά προβλήματα της Αλβανίας, στάθηκε και ο Φλόριαν Χαν (CSU), αλλά επεσήμανε πως δεν πρέπει να γυρίσουν την πλάτη στη χώρα.«Τι πρέπει να κάνουμε; Να την αφήσουμε στην τύχη της; Αν σήμερα γυρίσουμε την πλάτη στην Αλβανία, θα χάσουμε μια ιστορική ευκαιρία», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αντίθετη η AfD για διεύρυνση
Η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD), μέσω του Ζίγκμπερτ Ντρέζε, εξέφρασε την επί της αρχής αντίθεσή της σε οποιαδήποτε διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε ότι συμφωνεί με τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν και τόνισε ότι η Ευρώπη πρέπει πρώτα να λύσει τα δικά της «χωρίς τέλος» προβλήματα. Ο κ. Ντρέζε τόνισε ότι καμία από τις δύο χώρες δεν είναι έτοιμη για ένταξη και ότι το κόμμα του επιμένει στα κριτήρια της Κοπεγχάγης.

Ο Τόμας Χάκερ από τους Φιλελεύθερους (FDP) αναφέρθηκε στην επίλυση της διαφοράς για το όνομα αλλά και στις μεταρρυθμίσεις που προωθεί η Βόρεια Μακεδονία και έκανε λόγο για μεταρρυθμιστική διάθεση και στις δύο χώρες. Τόνισε ωστόσο ότι το κόμμα του θεωρεί ότι η Αλβανία θα πρέπει πριν ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις να παρουσιάσει συγκεκριμένη πρόοδο.

Από την Αριστερά, ο Αντρέι Χούνκο τάχθηκε κατά βάση υπέρ των πολιτικών κριτηρίων που τίθενται, αλλά εξέφρασε την αντίθεσή του με το Σύμφωνο Σταθερότητας, το οποίο, όπως είπε οδηγεί σε χαμηλούς μισθούς, περιορισμό επενδύσεων και μετανάστευση των νέων.

Υπέρ της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων τάχθηκε ο Εμανουέλ Σάρατσιν από τους Πράσινους, ο οποίος μάλιστα δήλωσε ότι «επιτέλους» ξεκινά αυτή η διαδικασία, η οποία εκκρεμεί εδώ και χρόνια. Ο κ. Σάρατσιν δήλωσε ότι η Βόρεια Μακεδονία «έγραψε Ιστορία» με την συμφωνία της με την Ελλάδα, ενώ αναφέρθηκε θετικά και στις μεταρρυθμίσεις που προωθούν τα Τίρανα. «Τίποτα δεν θα βελτιωθεί αν αναβάλουμε την έναρξη των διαπραγματεύσεων», δήλωσε και άσκησε κριτική στην κυβέρνηση ότι θέτει για την Αλβανία άδικους όρους σε σχέση με τους όρους που τίθενται για τις άλλες χώρες της περιοχής.

 

Πηγή: www.iefimerida.gr

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ