Ο Ερντογάν προειδοποιεί για επιχείρηση στη Συρία: Tέλος η υπομονή, η Δύση μας γονάτισε με τους πρόσφυγες

 

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προανήγγειλε επικείμενη στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στη Συρία, προειδοποιώντας ότι τελείωσε η υπομονή της Αγκυρας με τις ΗΠΑ, για τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας.
 
 
«Στη φάση αυτή, δεν έχουμε άλλη επιλογή παρά να συνεχίσουμε στον δικό μας δρόμο. Προσπαθήσαμε τα πάντα, ήμασταν πολύ υπομονετικοί. Δεν μπορούμε πλέον να χάσουμε ούτε λεπτό», τόνισε ο Ερντογάν, μιλώντας στο τουρκικό κοινοβούλιο. Τον Αύγουστο οι ΗΠΑ και η Τουρκία συμφώνησαν στη δημιουργία ζώνης ασφαλείας στη βόρεια Συρία, σε περιοχές που ελέγχονται από την κουρδική πολιτοφυλακή, την οποία στηρίζει η Ουάσινγκτον αλλά η Αγκυρα τη χαρακτηρίζει τρομοκρατική οργάνωση.
 
Ο Ερντογάν είχε ήδη δώσει προθεσμία στην Ουάσινγκτον μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου προκειμένου να υπάρξουν απτά αποτελέσματα στη δημιουργία της ζώνης ασφαλείας. Διαφορετικά, είχε τονίσει, η Τουρκία θα ξεκινήσει επιχείρηση κατά της κουρδικής πολιτοφυλακής. Σε αυτή τη ζώνη η Αγκυρα θέλει να στείλει 2 εκατ. Σύρους πρόσφυγες που φιλοξενεί.
 
Ερντογάν: Μας γονάτισε η Δύση
Στην ομιλία του, ο Ερντογάν κατηγόρησε τις χώρες της Δύσης ότι σκόπιμα αρνήθηκαν να μοιραστούν το βάρος των προσφύγων από τη Συρία, την ώρα που η Τουρκία υποδέχθηκε 3,6 εκατ. ανθρώπους. Οι δυτικές χώρες γονάτισαν την Τουρκία, τόνισε ο Ερντογάν, σύμφωνα με το ΑΠΕ. Ο Ερντογάν πριν από δέκα ημέρες είχε δηλώσει ότι ολοκληρώθηκαν οι προετοιμασίες για πιθανή επιχείρηση στη Συρία. Αν αυτή πραγματοποιηθεί, θα είναι η τρίτη της Τουρκίας στη γειτονική χώρα, από το 2016.
 
 
Πηγή: www.iefimerida.gr
 
 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ