Παιδικά ρούχα - Πακέτα Βάπτισης Papillonkids.gr

«Σκληρό ρόκ» για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού

 

Θέμα ημερών είναι πλέον η πρόσκληση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για κατ΄ιδίαν συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να συζητηθεί και -ει δυνατόν- να βρεθεί χρυσή τομή στο θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε κάθε ευκαιρία αναδεικνύει το θέμα, ενώ και ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, συχνά-πυκνά λέει πως η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού θα πρέπει να περάσει από τη Βουλή με 300 υπέρ, δηλαδή ομόφωνα.

Επιχειρώντας να αποκρούσουν τα κυβερνητικά σχέδια, πηγές του ΣΥΡΙΖΑ έκαναν λόγο για «επικοινωνιακό σόου με συναντήσεις πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου», καλώντας τον κ. Μητσοτάκη «να σταματήσει να παίζει παιχνίδια με τους θεσμούς και την ομογένεια».

Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει πως «προφανώς, στόχος της κυβέρνησης δεν είναι να δώσει δικαιώματα στην ομογένεια, αλλά να τη μετατρέψει από πρεσβευτή της Ελλάδας στο εξωτερικό σε πρεσβευτή κομματικών συμφερόντων».

«Αυτό που τους ενδιαφέρει είναι η ακύρωση της απλής αναλογικής, που διασφαλίζει την ισοτιμία της ψήφου και ταυτόχρονα η αλλοίωση του εκλογικού σώματος που θα κρίνει το καλπονοθευτικό μπόνους και άρα το ποιος θα κυβερνά», λέει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Υπενθυμίζεται πως η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την ψήφο των Ελλήνων του Εξωτερικού, όπως παρουσιάστηκε σε συνέντευξη για την συνταγματική αναθεώρηση, αναφέρει ότι: «Δεν θα είναι επιστολική ψήφος, αλλά με αυτοπρόσωπη παρουσία στις πρεσβείες και τα προξενεία κάθε φορά. Οι ψήφοι αυτοί δεν θα ενσωματώνονται στον γενικό πίνακα των αποτελεσμάτων του εκλογικού σώματος εντός της Ελληνικής Επικράτειας. Δηλαδή δεν θα προσμετρούνται στο οριστικό εκλογικό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας της επικράτειας».

Την πρόταση αυτή ο ίδιος ο πρωθυπουργός την έχει χαρακτηρίσει ως «αντισυνταγματική και βαθύτατα προσβλητική για τους απόδημους«. Στην ίδια «γραμμή» και ο Τάκης Θεοδωρικάκος δήλωσε πως η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την ψήφο των αποδήμων «υποτιμά τους Έλληνες του εξωτερικού«.

Οι κύκλοι της Κουμουνδούρου ωστόσο καθιστούν σαφές πως «δεν πρόκειται να δώσουμε κανένα άλλοθι στον πολιτικό και θεσμικό τυχοδιωκτισμό του κ. Μητσοτάκη, που θα φέρει ακέραια την ευθύνη για το αδιέξοδο στο οποίο φαίνεται να οδηγεί τη συζήτηση γύρω από το ώριμο αίτημα της ψήφου των ομογενών, ώστε αυτοί να εκλέγουν εκπροσώπους στην Ελληνική Βουλή, χωρίς να γίνονται αντικείμενο μικροκομματικής εκμετάλλευσης».

 

www.newsit.gr

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ