Παιδικά ρούχα - Πακέτα Βάπτισης Papillonkids.gr

Οι Έλληνες Χρηματοδότες της Ναυτιλίας τίμησαν το Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Ιωάννη Στουρνάρα

 

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και με τη συμμετοχή σημαντικών παραγόντων της Ελληνικής Ναυτιλιακής κοινότητας, η Ένωση Τραπεζικών και Χρηματοοικονομικών Στελεχών της Ελληνικής Ναυτιλίας διοργάνωσε την κεντρική ετήσια εκδήλωσή της για την Ημέρα Ναυτιλιακής Χρηματοδότησης 2019 στις 27 Νοεμβρίου στο Ναυτικό Όμιλο Ελλάδος. 

 

Το τιμώμενο πρόσωπο της εκδήλωσης ήταν ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Ιωάννης Στουρνάρας στον οποίο απονεμήθηκε  Έπαινος διακεκριμένης προσωπικότητας για την προσφορά του στη διαμόρφωση της σύγχρονης Ελληνικής Τραπεζικής αγοράς και την υποστήριξη της ναυτιλιακής χρηματοδότησης συμβάλλοντας στην ενίσχυση του ρόλου της Ελληνικής Ναυτιλίας διεθνώς.

 

O Γενικός Γραμματέας κ. Γιώργος Ξηραδάκης ο οποίος συντόνισε την εκδήλωση, καλωσορίζοντας τους προσκεκλημένους τόνισε τη σπουδαιότητα της Ημέρας Ναυτιλιακής Χρηματοδότησης. Ο κ. Ξηραδάκης τόνισε ότι « Η Ναυτιλία αναντίρρητα είναι επένδυση ρίσκου που σταθμίζεται σωστά τόσο από τους Έλληνες Εφοπλιστές όσο και από τους Τραπεζικούς Χρηματοδότες  τους όπως αποδεικνύεται ιστορικά. Αυτή τη συντονισμένη συνεργασία ανάμεσα στο Χρηματοδότη και τον Πλοιοκτήτη ή ανάμεσα στον επενδυτή και τον επιχειρηματία, τιμούμε κάθε χρόνο, στην Ημέρα Ναυτιλιακής Χρηματοδότησης, και είμαστε απόλυτα βέβαιοι για το πόσο σημαντική είναι αυτή η σχέση αν κρίνουμε από σημερινή ανταπόκριση της Ναυτιλιακής Κοινότητας στο κάλεσμά μας». Ο Γ.Γ. της Ένωσης παραθέτοντας λίγα στατιστικά στοιχεία αναφέρθηκε στη δραματική συρρίκνωση των Ευρωπαϊκών τραπεζών τόσο στο παγκόσμιο στερέωμα όσο και στη χρηματοδότηση της Ελληνόκτητης ναυτιλίας όπου η μείωση φτάνει το 35% τη δεκαετία 2007-2017. Παράλληλα ο αριθμός των Ελληνικών τραπεζών στο ίδιο διάστημα μειώθηκε κατά 58% από τις 12 στις 5 τράπεζες ενώ το χαρτοφυλάκιο των Ελληνικών τραπεζών στην Ελληνόκτητη ναυτιλία μειώθηκε κατά 44% ($9 δις το 2017 έναντι $16 δις το 2007) έναντι της μείωσης του 19% στο σύνολο των χαρτοφυλακίων όλων των τραπεζών ($54 δις το 2017 έναντι $67 δις το 2007). Τέλος ο κ. Ξηραδάκης τόνισε το σημαντικό έργο της διατήρησης των Ελληνικών τραπεζών στη ναυτιλιακή χρηματοδότηση καθώς επίσης εξέφρασε την ικανοποίηση της Ένωσης για την εγκατάσταση στην Ελλάδα γραφείων από Κινέζικες τράπεζες.

 

Ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης κ. Β. Μαντζαβίνος ανέφερε μερικά βασικά σημεία του πλούσιου βιογραφικού του κ. Στουρνάρα. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1956 και αποφοίτησε από το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1978. Απέκτησε Μεταπτυχιακό και Διδακτορικό τίτλο (MPhil 1980, DPhil 1982) από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, στο οποίο και εργάστηκε ως Research Fellow και Lecturer στο Κολλέγιο St. Catherine΄s. Σήμερα είναι Καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. 

Μεταξύ των άλλων διετέλεσε ειδικός σύμβουλος του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών και της Τραπέζης της Ελλάδος, Πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, Αντιπρόεδρος της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου, μέλος του Δ.Σ. του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Εμπορικής Τράπεζας και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, Διευθύνων Σύμβουλος στην ΚΑΠΠΑ Χρηματιστηριακή, Γενικός Διευθυντής στο ΙΟΒΕ, Υπουργός Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και Υπουργός Οικονομικών. Από το 2014 είναι Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.

 

O Πρόεδρος κ. Ν. Βουγιούκας επεσήμανε τους λόγους βράβευσης του κ. Διοικητή της Τ.Ε.

 

 • Ο ρόλος του ως Πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών με την επιτυχή κατάληξη των διαπραγματεύσεων για την συμμετοχή της Ελλάδας στην ΟΝΕ.

 • Η θητεία του στην Εμπορική Τράπεζα ως Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος (2000-2004) όπου συνετέλεσε μεταξύ άλλων στην εξυγίανση και αναβάθμιση του ναυτιλιακού χαρτοφυλακίου της τράπεζας.

 • Κατά τη θητεία του στην Τράπεζα της Ελλάδος και παρά την επιβολή των Capital Controls (Ελέγχων Κεφαλαίων) που υπεβλήθησαν το 2015, οι ναυτιλιακές επιχειρήσεις διεξήγαγαν με ελάχιστες δυσκολίες τις εργασίες τους. Κάτω από τη στενή εποπτεία της Τ.Ε και τον έλεγχο της ποιότητας των ναυτιλιακών χαρτοφυλακίων των Ελληνικών τραπεζών βλέπουμε μια σημαντική αύξηση των ναυτιλιακών δανείων τους μετά το 2017. Αυτό γίνεται σε μια περίοδο που η Ελληνική Ναυτιλία διατηρεί και επεκτείνει την πρωτιά της στον Παγκόσμιο στίβο.

 • Η στενή συνεργασία του και η υποστήριξη που είχε από την Ε.Κ.Τ, η υπεράσπιση της ανεξαρτησίας της Τράπεζας της Ελλάδος κατά την δύσκολη περίοδο των μνημονίων και η προσφάτως επιτυχής έξοδος από τα Capital Controls.

 

Στην Κεντρική ομιλία της εκδήλωσης το τιμώμενο πρόσωπο κ. Ιωάννης Στουρνάρας εμφανώς χαρούμενος και συγκινημένος ευχαρίστησε θερμά το Δ.Σ. και τα μέλη της Ένωση Τραπεζικών και Χρηματοοικονομικών Στελεχών της Ελληνικής Ναυτιλίας για τη τιμητική βράβευση.  Τα βασικά σημεία της ομιλίας του ήταν:

 

 • Παρακολουθώντας της εξελίξεις σχετικά με την ελληνική ναυτιλία, κανείς δεν μπορεί παρά να εντυπωσιασθεί από τον δυναμισμό της και την ικανότητά της να ξεπερνά τις όποιες δυσκολίες εμφανίζονται σε διεθνές επίπεδο. Σε μια περίοδο, κατά την οποία η ανάπτυξη του διεθνούς εμπορίου έχει μειωθεί σημαντικά, η Ελληνικών συμφερόντων ναυτιλία (σύμφωνα με τους ορισμούς της Eurostat) παραμένει ισχυρή και επεκτείνεται.

 • Ο Ελληνικός εμπορικός στόλος συνέχισε να επεκτείνεται με ρυθμό που έφτασε περίπου το 2,5% το 2018 και ξεπέρασε για πρώτη φορά το όριο των 3.000 πλοίων στα τέλη του 2018. Αντίστοιχα, η δυναμικότητά του υπερέβη επίσης για πρώτη φορά εφέτος το όριο των 200 εκατ. τόνων. Το 2018 εμφανίζεται από πολλές πλευρές να είναι σημείο καμπής της Ελληνικής ναυτιλίας, που πλέον επιτυγχάνει να σταθεροποιήσει το ρυθμό ανάπτυξής της κάτω από αντίξοες συνθήκες. Η αυξητική τάση των ναύλων, που εμφανίζεται από τα μέσα του 2019, εάν συνεχισθεί, θα εντείνει τον δυναμισμό της ελληνικής ναυτιλίας.

 • Είναι σημαντικό επίσης να τονίσουμε τη «νεαρή ηλικία» του στόλου, όπου πάνω από το ήμισυ του δυναμικού του αφορά πλοία με ηλικία κάτω των 10 ετών, ενώ όλη η αύξηση του στόλου προέρχεται από νέα ή νεότευκτα πλοία, γεγονός που δείχνει το δυναμισμό της ναυτιλίας μας.

 • Η αυξανόμενη συμβολή της ναυτιλίας φαίνεται και από τα στοιχεία του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών. Παρά την, όπως αποδείχθηκε, προσωρινή αναστάτωση από την επιβολή των capital controls, που παρενέβαλε εμπόδια στις συναλλαγές, τα έσοδα από την ναυτιλία αυξήθηκαν κατά 20% από το 2014 μέχρι σήμερα.

 • Ο δυναμισμός αυτός βασίζεται σε μεγάλο βαθμό και στην εμπιστοσύνη του Ελληνικού και διεθνούς τραπεζικού συστήματος προς την Ελληνική ναυτιλία, που επιτρέπει τη χρηματοδότηση της επέκτασης και ανανέωσης του στόλου. Σε μια περίοδο κατά την οποία ο τραπεζικός τομέας ακολουθεί μια πολιτική απομόχλευσης, η Ελληνική ναυτιλία διατηρεί προνομιούχο πρόσβαση στην τραπεζική χρηματοδότηση και δεν χρειάστηκε να επιδιώξει εναλλακτικές, αλλά ακριβότερες, μορφές χρηματοδότησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι και διεθνείς τράπεζες που, για τον ένα ή τον άλλο λόγο, αποχώρησαν από την Ελλάδα κατά την περίοδο της κρίσης, επέλεξαν να διατηρήσουν το χαρτοφυλάκιο ναυτιλιακών δανείων.

 • Ακόμη και σήμερα, μετά τις αποχωρήσεις, το Ελληνικό τραπεζικό σύστημα στηρίζει την Ελληνική ναυτιλία, συμμετέχοντας κατά το ένα έκτο περίπου στη συνολική χρηματοδότησή της.

 • Από τα τέλη του 2018 παρατηρούμε μια σταθερή αύξηση της χρηματοδότησης της ναυτιλίας από Ελληνικές τράπεζες. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης της ναυτιλίας από το Ελληνικό τραπεζικό σύστημα διαμορφώθηκε σε 2,1% σε ετήσια βάση, το Σεπτέμβριο του 2019, και η ροή της χρηματοδότησης της ναυτιλίας σε δωδεκάμηνη βάση ανήλθε σε 163 εκατ. ευρώ. Το σύνολο της έκθεσης των ελληνικών τραπεζών στη ναυτιλία σήμερα ξεπερνά τα 8 δις ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας είναι δάνεια σε ξένο νόμισμα (δολάριο).

 

Ακολούθησε η βράβευση και η απονομή ειδικής πλακέτας από τον Πρόεδρο κ. Ν. Βουγιούκα και το Διοικητικό Συμβούλιο  της Ένωσης αποτελούμενο από τον Πρόεδρο κ.Ν.Βουγιούκα, Α΄ Αντιπρόεδρο κ. Βασ.Μαντζαβίνο, Γενικό Γραμματέα κ. Γ. Ξηραδάκη, Β’ Αντιπρόεδρο κ. Κ.Οικονόμου, Ταμία κα Κ.Φίτσιου, Αναπλ.Γ.Γ κ. Γ.Λάιο και Μέλος κ. Κ.Ιωάννου. Ακολούθησε γεύμα όπου οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να συγχαρούν τον κ. Στουρνάρα και να μιλήσουν για τις τρέχουσες εξελίξεις σε κλάδους της οικονομίας. 

 

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων κ.Κυριαζόπουλος, οι καπτ.Παναγιώτης Τσάκος και κ.Γιώργος Προκοπίου καθώς και πλήθος πλοιοκτητών, τραπεζικών στελεχών και  εκπρόσωποι του ναυτιλιακού cluster.  

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ