Παιδικά ρούχα - Πακέτα Βάπτισης Papillonkids.gr

Ανακοίνωση Αγροτικού Συλλόγου Βέροιας με αφορμή τις ημέρες του κορονοϊού

 

Ο Αγροτικός Σύλλογος για τις ημέρες κορονοϊού που διανύουμε στην Ελλάδα του 2020, εφιστά την προσοχή σε όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα στους αγρότες μας. Η προσοχή μας είναι στραμμένη στους ανθρώπους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, αλλά και σε όλο τον κόσμο που αγωνιά για τις επιπτώσεις, τόσο στην υγεία όσο και στην οικονομία του.

Διαπιστώνουμε μια  αντικειμενική από την μεριά δυσκολία, αλλά και μια σωστά επιβεβλημένη απαγόρευση, μιας και οι αγρότες μας αλλά και οι εργάτες γης από την φύση της εργασίας τους, “είναι υποχρεωμένοι να βρίσκονται συνήθως έξω”. Διότι είναι ανάγκη αφενός να φροντίσουν για τις ανοιξιάτικες εργασίες στα κτήματά τους, στις οποίες πολλές φορές είναι δεδομένο ότι χρησιμοποιούν εργατικά χέρια, ή και να εργάζονται σε ομάδες (κλαδέματα, αραιώματα κλπ), και αφετέρου να παλέψουν για να διαχειριστούν τους ορθούς περιορισμούς για τον κορονοϊό, την δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας της υψηλής φορολόγησης – ασφάλισης, του εμπάργκο, των χαμηλών τιμών, των καταστροφών εξαιτίας των καιρικών φαινομένων.

Από την άλλη, έχουμε μια κυβέρνηση η οποία λαμβάνει (και ορθά πράττει) μια σειρά μέτρων για  την προστασία της υγείας του πληθυσμού, αλλά και μια σειρά οικονομικών μέτρων για όλους τους κλάδους που πλήττονται οικονομικά (επίσης ορθά πράττει) εξαιτίας της κρίσης του κορονοϊού.

Σε όλα αυτά τα μέτρα όμως δεν είδαμε αναφορά στον κλάδο των αγροτών οι οποίοι αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, δεν έχουν αποζημιωθεί από τις περσινές καταστροφές, πολλοί δεν έχουν πληρωθεί καν τις παραγωγές τους του 2019, δυσκολεύονται να έχουν πρόσβαση σε ειδικά μέτρα προστασίας, αδυνατούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις και στις αυξημένες ανάγκες της καλλιέργειας, δεν ξέρουν αν πρέπει να εγκαταλείψουν τις καλλιέργειές τους καθαρά για λόγους προστασίας ή οικονομικής αδυναμίας.

Εκτός από όλα αυτά καινούριες ζημιές από παγωνιές, άρχισαν να εμφανίζονται, καινούριες δυσκολίες σε ότι αφορά τους εργάτες γης. Όσον αφορά αυτούς που είναι ήδη εδώ, και οι οποίοι για λόγους προστασίας δυσκολεύονται, αλλά και για όσους δεν έχουν έρθει από τις πατρίδες τους ακόμη, λόγω κλειστών συνόρων, θα λείψουν τουλάχιστον το επόμενο δίμηνο από την διαδικασία της καλλιέργειας.

Τεράστια ζητήματα λοιπόν ανακύπτουν για τα οποία άμεσα διεκδικούμε απαντήσεις, προτάσεις και λύσεις, κάτω από το πρίσμα της δικαιοσύνης και του σωστού καταμερισμού στην κοινωνία, των επιπτώσεων της ίωσης του κορονοϊού, την οποία όλοι οι πολίτες με την ίδια αγωνία αντιμετωπίζουμε.

 

Για τον ΑΣΓ Βέροιας

Ο Πρόεδρος

Αναστάσιος Χαλκίδης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ