Περί «πρωτοκόλλου δημοσιογράφων» και συναφών ερωτημάτων – Με αφορμή τοποθέτηση του κ. προέδρου της ΔΕΥΑ Βέροιας

 

Στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας της 25ης Μαΐου, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΒ πήρε το λόγο και το γνωστό του ύφος έθεσε ζήτημα «δημοσιογραφικού πρωτοκόλλου».

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΒ έθεσε ζήτημα σχετικά με τους έχοντες την ιδιότητα και τα πλήρη χαρακτηριστικά του δημοσιογράφου, ώστε κατά τις συνεδριάσεις να δικαιούνται να κάθονται στις θέσεις των ΜΜΕ και κατά τις διαδικτυακές συνεδριάσεις, να έχουν δικαίωμα πρόσβασης και παρακολούθησης της διαδικασίας.

Κατ’ αρχάς θα συμφωνήσω με τον προβληματισμό, θέτοντας μερικούς «αστερίσκους» στην ουσία του ζητήματος.

Η κρατούσα αίσθηση είναι ότι ο κ. πρόεδρος της ΔΕΥΑΒ έθεσε το ζήτημα όχι για να μπει συνολική τάξη στην μάλλον «ιδιάζουσα»  κατάσταση των δημοσιογραφικών πραγμάτων, αλλά  με την τοποθέτησή του «φωτογράφιζε» συγκεκριμένο πρόσωπο το οποίο – όντως – δεν διαθέτει την αποκλειστική δημοσιογραφική ιδιότητα.

Αλλά επειδή ο κ. πρόεδρος της ΔΕΥΑΒ έθεσε το θέμα σε μια γενίκευση, έτσι ώστε, ακόμη κι αν ήθελε να ρίξει αλλού τα «βέλη», άνοιξε ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα.

Κατ’ αρχάς στην «πολύ ιδιαίτερη» Βέροια, η δημοσιογραφική ιδιότητα και αποδοχή αποτελεί για το τοπικό «κογκρέσο» μια αντίληψη κατά περίπτωση και κατά συγκυρία.

Από τη στιγμή που μας βολεύει, αποδεχόμαστε την ιδιότητα. Όταν δεν μας βολεύει, ο πιο  αποτελεσματικός  τρόπος «ακύρωσης» είναι η αμφισβήτησή της.

Ήταν μα πρακτική που «εφηύρε» - μαζί με τόσα άλλα – η πρώην «άρχουσα» και μετέπειτα «συνάρχουσα» τον Δήμο.

Χάριν του αποκλειστικού δικαιώματος απονομής «τίτλων», η δημοσιογραφική ιδιότητα  αποδιδόταν ή αφαιρούταν, ανάλογα με το πόσο ευνοϊκώς διακείμενος ήταν ο «δημοσια-γράφων» προς το δημοτικό καθεστώς.

Κι επειδή τα πρόσωπα αλλάζουν - εν μέρει – αλλά οι νοοτροπίες και τα καθεστώτα μένουν, όταν βρίσκουν τους κατάλληλους για να «διακονήσουν» με πίστη στους προκατόχους, τα πράγματα ακολουθούν μια παρόμοια οδό.

Από την ηγεσία της "Υψηλής Πύλης" ασκήθηκαν διώξεις σκοπιμότητας με περιεχόμενο τόσο σοβαρό που κάθε στοιχειωδώς νοήμων θα δίσταζε να το επικαλεστεί  ακόμη και σε επίπεδο χαβαλέ καφενείου.

Παρ’ όλα αυτά ο Δήμος Βέροιας έχει το προνόμιο να διαθέτει επικεφαλής της «Υψηλής Πύλης» κάποιον ο οποίος έφτασε στο σημείο να κάνει μήνυση επειδή στο τέλος πρότασης μπήκαν τρεις και όχι μία, τελείες!!!!

Η αλήθεια είναι ότι, πέραν της αναμενόμενης σιωπής από την συμπολίτευση, στάση σιωπής και «σφυρίζω αδιάφορα» κράτησε και η αντιπολίτευση.

Διότι το πρόβλημα συνολικά δεν θα υπήρχε εάν η αντιπολίτευση είχε μια στοιχειώδη αντίληψη κανόνων Δημοκρατίας και Ελευθεροτυπίας.

Και φυσικά η τέως «άρχουσα» και οι «διάδοχοι» είναι ζήτημα αν τολμούσαν να κουνάνε το δάχτυλο και να στέλνουν δικόγραφα «δια πάσαν νόσον και μαλακίαν» (ευαγγελική αδεία το απόσπασμα), εάν η αντιπολίτευση δεν είχε και αυτή τις δικές της «ιδιαίτερες συμβάσεις», οι οποίες στο τέλος καταλήγουν σε έναν κύκλο.

Όμως επειδή για την εξαιρετικά «πονεμένη» αυτή ιστορία χρειάζονται πολλές ώρες για να απαριθμήσει κανείς τα «έργα και τις ημέρες» της προσιδιάζουσας με λειτουργία «Σουλτανάτου», δημοτική πραγματικότητα, ας επιστρέψουμε στο ζήτημα που έθεσε ο κ. πρόεδρος της ΔΕΥΑΒ.

Ο κ. πρόεδρος της ΔΕΥΑΒ, όπως και άπαντες οι του Δημοτικού Συμβουλίου – συμπολιτευόμενοι και αντιπολιτευόμενοι -  δεν έδειξε να ενοχλείται όταν σύζυγοι γνωστών «παρατρεχάμενων» στρογγυλοκάθισαν στα έδρανα των δημοτικών συμβούλων. Έτσι για πλάκα. Και ενδεχομένως για διακωμώδηση…

Αλλά εάν μια τέτοια περίπτωση αποτελεί «στιγμιαίο» - ως «κατά περίπτωση ανοχή» - υποθέτουμε ότι δεν είναι άγνωστα κάποια στοιχεία που δεν έχουν να κάνουν μόνον με τη δημοσιογραφική ιδιότητα, αλλά και ποιοι την φέρουν και ποιες είναι οι σχέσεις με το «κονκλάβιο».

Υποθέτουμε ότι ο κ. πρόεδρος της ΔΕΥΑΒ, όπως και άπαντες οι ασκούντες διακριτό ρόλο στη διοίκηση του Δήμου, θα εγνώριζαν εάν κάποιος φέρων την αποδιδόμενη σε αυτόν ιδιότητα του «δημοσιογράφου» βαρύνεται με καταδικαστικές αποφάσεις σε βαθμό κακουργήματος.

Φυσικά σε μια τέτοια περίπτωση την αντίδραση πάντων και πασών θα την διέκρινε μια υγιής στάση, ειδικά στην περίπτωση κατά την οποία υφίσταται το ατιμωτικό αδίκημα της κακοδιαχείρισης δημοτικών κονδυλίων.

Πολύ δε περισσότερο εάν η περίπτωση αυτή αφορούσε το Δήμο Βέροιας.

Φυσικά θα ήταν αδιανόητο σε μια τέτοια περίπτωση ο βαρυνόμενος να αποτελούσε «προστατευόμενο» μέλος και «εκλεκτός» του «πριγκιπάτου»…

Και φυσικά θα ήταν αδιανόητο – έτσι δεν είναι κ. πρόεδρε της ΔΕΥΑΒ; - να επιχειρείται, επί μακρόν μάλιστα, κάθε δυνατή απόπειρα «κουκουλώματος» της υπόθεσης, με εμπλοκή μάλιστα της ΔΕΥΑΒ!!!

Τέτοια πράγματα είναι ανήκουστα!!! Έτσι δεν είναι κ. Πρόεδρε της ΔΕΥΑΒ;

Ουδέποτε έπεσε στην αντίληψή σας κάτι τέτοιο, έτσι δεν είναι;

Διότι εάν έπεφτε στην αντίληψή σας - έστω και καθ’ υπόνοια - τέτοια περίπτωση, είμαι σίγουρος ότι τα υγιή σας αντανακλαστικά θα εξεφράζοντο σε όλο τους το μεγαλείο, απορρίπτοντας κάθε  σκέψη εμπλοκής και αποδοχής μιας τέτοιας κατάστασης.

Και φυσικά και ο ερίτιμος κ. δήμαρχος και οι εντιμότατοι τοπικοί αιρετοί άρχοντες θα έπρατταν αναλόγως. ‘Έτσι δεν είναι;

Φυσικότατα θα ήταν τουλάχιστον αδιανόητη η ανάθεση σε ένα τέτοιο πρόσωπο, δημοτικών πραγμάτων και μια εν γένει, εμφανώς ευνοϊκή μεταχείριση.

Υποθετικά είναι τα ερωτήματα… Και φυσικά, δεδομένες οι απαντήσεις!!! Όπως και διατυπώνονται άλλωστε….

Βέβαια υπάρχουν κάτι δικόγραφα, κάτι αποφάσεις κακουργιοδικείου, κάτι πολύ περίεργες προσπάθειες «συμψηφισμού», αλλά δεν είναι του παρόντος, αξιότιμοι και εντιμότατοι κ.κ. τοπικοί αιρετοί Άρχοντες.

Θα περιμένουμε με εξαιρετικό ενδιαφέρον την ενδεχόμενη συζήτηση περί «πρωτοκόλλου δημοσιογράφων», την οποία πολύ εύστοχα έθεσε ο κ. πρόεδρος της ΔΕΥΑΒ.

Μόνον που θα παρακαλέσω θερμά και με όλο τον σεβασμό, όπως τόσο ο κ. πρόεδρος της ΔΕΥΑΒ, όσο και ο κ. Δήμαρχος και οι λοιποί Άρχοντες όπως φροντίσουν για την πλήρη ενημέρωσή τους.

Άλλωστε σύμφωνα με το νόμο, ενημερωμένος οφείλει να είναι ο κάθε πολίτης, πολύ περισσότερο κάθε Άρχων που ασκεί δημόσια διοίκηση.

Ευπειθώς διατελών για τις αγαθές προθέσεις πάντων και πασών, πρώην και νυν.

Αναμένομεν…

Δ. Καρολίδης  

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ