Καστανιά Ημαθίας: Ο εορτασμός του Δεκαπενταύγουστου στην Παναγία Σουμελά (φωτογραφίες, βίντεο)

 

Με μάσκες και αποστάσεις για την αποφυγή της διάδοσης του κορονοϊού εορτάστηκε ο Δεκαπενταύγουστος στην Παναγία Σουμελά στην Καστανιά Ημαθίας.

Το πρωί του Σαββάτου, όσοι προσκυνητές προσέρχονταν στον χώρο του Ιερού Προσκυνήματος καθώς και εντός του Ιερού Ναού, υποχρεωτικά φορούσαν μάσκα και τηρούσαν αποστάσεις, κάτι που επεσήμαναν συνεχώς και οι υπεύθυνοι.

Φέτος απαγορεύτηκαν οι κατασκηνώσεις μετά από σχετική απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής, ενώ οι προγραμματισμένες λιτανείες δεν πραγματοποιήθηκαν με τον παραδοσιακό τρόπο, ούτε έγιναν οι καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.

Στο προαύλιο, δημιουργήθηκε ειδικά διαμορφωμένος χώρος με κάγκελα, όπου οι προσκυνητές περίμεναν για να μπουν στον Ιερό Ναό. Σημειώνουμε πως δικαίωμα εισόδου είχαν μόνο όσοι ήταν κάτοχοι πρόσκλησης – περίπου 100 άτομα – και με τις υποδείξεις των υπεθύνων, έμπαιναν εντός του Ναού ανά ελάχιστο αριθμό ατόμων.

Τόσο κατά την έναρξη, όσο και κατά την αποχώρηση με τη λήξη του εορτασμού, τα μέτρα εφαρμόστηκαν πλήρως με ευλάβεια και συνέπεια.

Το πρωί πραγματοποιήθηκε ο όρθρος και το πανηγυρικό αρχιερατικό συλλείτουργο, προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ.κ. Παντελεήμονος και ακολούθησε η επίσημη έξοδος της εικόνας.

Κατά την έξοδο προς το μνημείο του Αλέξανδρου Υψηλάντη όπου έλαβε χώρα η κατάθεση στεφάνων, δεν ακολούθησε πλήθος προσκηνυτών παρά μόνο οι Αρχιερείς, οι εκπρόσωποι των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών και τα  μέλη της Διοικούσας Επιτροπής του Πανελληνίου Προσκυνήματος. 

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος, από πλευράς αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης Γιάννης Αμανατίδης, ενώ παρόντες μεταξύ άλλων ήταν οι Βουλευτές της Ν.Δ Λάζαρος Τσαβδαρίδης και Αναστάσιος Μπαρτζώκας, ο Αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας Κώστας Καλαϊτζίδης και ο Δήμαρχος Βέροιας.

 

Λίγο μετά τις 8:30 το πρωί το Verianet.gr σε σύνδεση με το Mega chanel και την εκπομπή Mega Σαββατοκύριακο έδωσε τον τόνο του φετινού εορτασμού στην Παναγία Σουμελά, ενώ λίγο αργότερα, μετέδωσε απ’ ευθείας στιγμιότυπα από τον χώρο του Ιερού Προσκυνήματος.


 

Για να δείτε φωτογραφίες, πατήστε πάνω στην εικόνα:

Καστανιά Ημαθίας: Ο εορτασμός του Δεκαπενταύγουστου στην Παναγία Σουμελά  15/8/2020

 

 

Παναγία Σουμελά 15/8/2020

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ