Τω καιρώ εκείνω – 21 Νοεμβρίου 2005: Η υποψηφιότητα Γαβριηλίδη και η ρήξη στο ΠΑΣΟΚ – Οι τελευταίες εκλογές για το θεσμό της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης

 

Στις 21 Νοεμβρίου 2005, σε συνέντευξη τύπου, ο Σάββας Γαβριηλίδης υπογραμμίζει την πρόθεσή του να διεκδικήσει το αξίωμα του Νομάρχη «με ή χωρίς προκριματικές ανοιχτές διαδικασίες». Επικαλείται το άρθρο 51 του καταστατικού του ΠΑΣΟΚ το οποίο προβλέπει «διενέργεια τοπικών εκλογών στις οποίες έχουν δικαίωμα ψήφου μέλη και φίλοι του Κινήματος, αλλά και δημότες του δήμου, όπου αυτές διεξάγονται».

Στη συνέντευξη τύπου παρίστανται μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Βέροιας, Δημήτρης Ταχματζίδης, ο πρόεδρος των Αρτοποιών Δημήτρης Κόγιας, ο πρόεδρος των Εργοληπτών Ηλεκτρολόγων, Σπύρος Τσιβαλίδης, ο πρόεδρος του Σελίου, Παναγιώτης Πιτούλιας, ο διευθυντής της Venus, Αντώνης Μαρκοβίτης, νομαρχιακοί και δημοτικοί σύμβουλοι.

Δυο μήνες νωρίτερα έχει πραγματοποιήσει ανοιχτή ομιλία στην οδό Εληάς στην οποία τον προλογίζουν ο (αείμνηστος) γιατρός Ανέστης Ανδρεάδης και ο Ανδρέας Βλαζάκης ο οποίος εκφράζει την άποψη ότι ο Σάββας είναι η πιο σωστή επιλογή.

Ακολουθεί ένα κύκλος συσκέψεων, ανοιχτών διαβουλεύσεων και συνεδριάσεων στα συλλογικά όργανα του ΠΑΣΟΚ σε μια ύστατη προσπάθεια να μεταπειστεί και να κατέβει το Κίνημα στις εκλογές με ενιαίο ψηφοδέλτιο με επικεφαλής το Γιάννη Χασιώτη.

Ανάλογη νευρικότητα υπάρχει αρχικά και για τις δημοτικές εκλογές, καθώς αμφισβητείται η καταλληλότητα της κ. Ουσουλτζόγλου.

Εκεί τα πράγματα ηρεμούν γρήγορα και μάλλον «εύκολα». Δίνεται το «χρίσμα» στην κ. Ουσουλτζόγλου, αφού πρώτα έχει προηγηθεί συνάντηση των 4 υποψηφίων για το «χρίσμα» (Ασλανογλου, Λιόλιος, Ουσουλτζόγλου, Ποτουρίδης) με τον επικεφαλής των εκλογικών διαδικασιών του Κινήματος.

Υπήρξε και 5η πρόταση («ετεροπρόταση») για τον γιατρό Νίκο Παπαγιαννούλη η οποία δεν τέθηκε στις διαδικασίες αφού ο ίδιος δεν εξέφρασε ενδιαφέρον.

Η άνοιξη φέρνει το τοπικό ΠΑΣΟΚ σε κατάσταση νευρικής κρίσης. Ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης στέλνει «μηνύματα» προς πολλούς αποδέκτες σε ομιλία του σε διαδικασία στην Εληά.

Μεταξύ των άλλων, κατατίθεται μήνυση κατά της εφημερίδας «Επίκαιρα» για δημοσίευση δημοσκόπησης η οποία – σύμφωνα με την πλευρά του κ. Γαβριηλίδη – είναι ανύπαρκτη και έχει στόχο να δημιουργήσει κλίμα υπέρ του Γιάννη Χασιώτη. Νομικός παραστάτης, ένθερμος υποστηρικτής και υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο του Σάββα Γαβριηλίδη είναι ο Αντώνης Μαρκούλης.

Στην «αντίπερα όχθη» ο νομάρχης, Γιάννης Σπάρτσης αντιδρά έντονα όταν ο Κώστας Καραπαναγιωτίδης εκφράζει την επιθυμία να είναι υποψήφιος νομάρχης με τη στήριξη της Ν. Δημοκρατίας. Τελικά, μετά από μια άκρως αιφνιδιαστική εξέλιξη, όχι μόνο παύουν οι αντιδράσεις του, αλλά είναι αυτός που παρουσιάζει τον Κωστα Καραπαναγιωτίδη στην επίσημη πρώτη παρουσίαση του ψηφοδελτίου.

‘Έχει μεσολαβήσει το τρομερό καλοκαίρι της Βέροιας και οι εκλογές γίνονται κάτω από τη σκιά της υπόθεσης που συντάραξε το πανελλήνιο.

Η υποψηφιότητα Γαβριηλίδη δεν αντέχει στην πίεση που ασκείται όλο και πιο πολύ και με την πάροδο του χρόνου φυλλοροεί.

Στις εκλογική αναμέτρηση της 15η Οκτωβρίου ο Κώστας Καραπαναγιωτίδης ξεπερνάει οριακά το όριο του 42% και με 42,48% εκλέγεται Νομάρχης Ημαθίας από την πρώτη Κυριακή.

Ο Γιάννης Χασιώτης με 35,28% έρχεται δεύτερος, αναλαμβάνει επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ένα χρόνο αργότερα αποχωρεί.

Ο Σάββας Γαβριηλίδης συγκεντρώνει τελικά ποσοστό 10,33% και εκλέγεται νομαρχιακός σύμβουλος, όπως και ο Αντώνης Μαρκοβίτης.

Στο νομαρχιακό συμβούλιο εκλέγεται και ο Χρήστος Τρεμπελής που ήταν υποψήφιος με τη στήριξη του ΚΚΕ και πήρε 6,27%

Από τους άλλους υποψήφιους, ο Στέφανος Βαφείδης (με τη στήριξη του ΛΑΟΣ) έλαβε ποσοστό 2,38%, ο Φίλιππος Γιαννούλης (με τη στήριξη του ενιαίου τότε Συνασπισμού) 1,87% και ο Στέργιος Κώνας ως ανεξάρτητος υποψήφιος 1,39%.

Οι εκλογές του 2006 ήταν οι τελευταίες που έγιναν για το θεσμό της Νομαρχίας.

Από το 2010 εφαρμόστηκε η διοικητική μορφή της Περιφέρειας και των Αντιπεριφερειαρχών που εκλέγονται σε συνάρτηση με τον Περιφερειάρχη.

Δ. Καρολίδης

 

 

 

 

 

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ