Υπό την πίεση ρευστοποιήσεων 300 δισ. δολ., οι Κεντρικές Τράπεζες οδεύουν σε επέκταση των QE

 

Τα στοιχεία που έφεραν στο φως οι μεγάλες επενδυτικές τράπεζες επιβεβαιώνουν ότι μέσα στις επόμενες 20 – 30 ημέρες και οπωσδήποτε πριν από το τέλος του χρόνου, τα Αμοιβαία Κεφάλαια και τα Συνταξιοδοτικά Ταμεία, για λόγους καταστατικής προσαρμογής των χαρτοφυλακίων τους αλλά και αποκόμισης κερδών, πρόκειται να προχωρήσουν σε ρευστοποίηση τίτλων της τάξης των 300 δισ. δολ.

Σύμφωνα με την εκτίμηση της JP Morgan η ρευστοποίηση αυτή ξεπερνά τα 300 δισ. δολ. 

Προφανής συνέπεια μιας τέτοιας μαζικής κίνησης είναι η δημιουργία απότομης συρρίκνωσης της ρευστότητας στην αγορά. 

Μία τέτοια αντίστοιχη στιγμή τον Σεπτέμβρη του 2019 είχε υποχρεώσει ξαφνικά την Fed να επαναφέρει άρον – άρον το QE, αρχικά για λίγους μήνες και στην συνέχεια… επ’ αόριστον ειδικά μετά το ξέσπασμα της πανδημίας τον Μάρτιο του 2020 και την πρωτοφανή βουτιά στις χρηματαγορές. Το ίδιο βέβαια είναι επίσης αναπάντεχα κάνει τότε (12/9) και ο Μάριο Ντράγκι ξαφνιάζοντας τους πάντες στο τελευταίο Συμβούλιο που συμμετείχε στην ΕΚΤ.

Η συγκυρία με την Ευρώπη είναι επίσης εντυπωσιακά "κακότυχη" καθώς, τώρα (Νοέμβριο) είχε προβλεφθεί να συγκροτείται το περιβόητο Ταμείο Ανάκαμψης το οποίο σε συνδυασμό με την επεκτατική νομισματική πολιτική της ΕΚΤ θα διαμόρφωνε ένα πρωτοφανούς όγκου "ανάχωμα" στην επερχόμενη αναταραχή.

Όμως το Ταμείο Ανάκαμψης έχει "μπλοκάρει" από την πολωνο-ουγγρική αντίθεση με αποτέλεσμα η ΕΚΤ να παραμένει και πάλι "μόνη" στο να αντιμετωπίσει τις όποιες συνέπειες υπάρξουν.

Πάουελ και Λαγκάρντ λίγο πριν από το τέλος του πρώτου χρόνου της πανδημίας εμφανίζονται σαν οι μοναδικοί "ικανοί", να δώσουν χρόνο και χώρο στις κυβερνήσεις τους, για να δρομολογηθούν τα επόμενα βήματα πολιτικής, που καθ’ ολοκληρίαν στηρίζονται πλέον στις προσδοκίες της αποτελεσματικότητας των εμβολίων και της αντοχής της φούσκας του χρέους που έχει δημιουργηθεί.

Οι κρίσιμες προγραμματισμένες ημερομηνίες είναι όλες μέσα στον Δεκέμβριο. Στις 10/12 συνεδριάζει η ΕΚΤ για να αναθεωρήσει το εύρος του προγράμματος αγορών τίτλων χρέους μέσω του PEPP, στις 15 – 16 συγκαλείται η τελευταία Σύνοδος Κορυφής υπό την προεδρία της Γερμανίας και της Μέρκελ που θα επιχειρήσει να κάμψει της αντιρρήσεις Ουγγαρίας – Πολωνίας για τον Προϋπολογισμό και έτσι το ταμείο Ανάκαμψης.

Το ίδιο διήμερο και περίπου ένα μήνα πριν αναλάβει ο Μπάιντεν συνεδριάζει η Fomc, η αρμόδια ανοικτή επιτροπή της FED για να αποφασίσει πως και πόσο θα επεκτείνει το δικό της πρόγραμμα στήριξης. Ταυτόχρονα – και πριν από τις ημέρες αυτές – Ταμεία και Αμοιβαία ανά τον κόσμο θα έχουν αρχίσει να "ξεφορτώνουν" δεκάδες δισ. δολ. τίτλων στις αγορές, βομβαρδίζοντας με… κρότου λάμψης τις χρηματαγορές.

Ορισμένοι αναλυτές, όχι άδικα, επιμένουν ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες ίσως υποχρεωθούν να δράσουν ακόμα και πριν από τις επίσημες συνεδριάσεις των Συμβουλίων… 

 

 

www.capital.gr

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ