Ταμεία: Όλες οι "ανοιχτές" ρυθμίσεις για τους πληττόμενους – Σενάρια για επαναφορά των 120 δόσεων

 

Για μετά τον Μάρτιο του 2021 έχουν μεταφερθεί όλες οι υπό αναστολή ασφαλιστικές υποχρεώσεις των πληττόμενων επιχειρηματιών.

Την περασμένη εβδομάδα πέρασε τροπολογία μετάθεσης της έναρξης πληρωμής των χρεωστικών υπολοίπων όλων των επαγγελματιών (μαζί και των πληττόμενων) -όπως αυτά προέκυψαν από την εκκαθάριση εισφορών για το έτος το 2019- για το Μάρτιο του 2021 (αντί για τον τρέχοντα μήνα).

Έως τον Απρίλιο του 2021, επίσης, έχει δοθεί προθεσμία καταβολής των υπό αναστολή εισφορών του Φεβρουαρίου-Μαΐου για τους πληττόμενους επιχειρηματίες.

Την ίδια ώρα, τόσο οι απλήρωτες δόσεις των πληττόμενων επιχειρηματιών για την περίοδο Ιουνίου -Οκτωβρίου 2020, όσο και εκείνες του τρέχοντος μήνα για τους "κλειστούς” με κρατική εντολή έχουν μεταφερθεί για τον επόμενο -της λήξης των ρυθμίσεων- μήνα.

Δεδομένου ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ρυθμίσεων "τρέχουν” με βάση το "καθεστώς” των 120 δόσεων (η οποία βρίσκεται σε ισχύ από τα μέσα του 2019), στην πράξη οι υπό αναστολή δόσεις του Ιουνίου -Οκτωβρίου για όλους τους πληττόμενους και του Νοεμβρίου μόνο για τους "κλειστούς” με κρατική εντολή μεταφέρονται για έως 8 χρόνια μετά.

 

Σενάρια για νέες "120 δόσεις" 

Παράλληλα, στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου έχει πέσει και σενάριο επαναφοράς της ρύθμισης των 120 δόσεων.

Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας ανέφερε στο Capital.gr πως μία τέτοια ρύθμιση θα μπορούσε να λάβει δύο μορφές.

Η πρώτη μορφή δεν είναι άλλη από τη δυνατότητα επανένταξης στις 120 δόσεις για όσους την έχασαν, κάτι, όμως, το οποίο ισχύει ήδη για τους πληττόμενους επιχειρηματίες για το διάστημα Ιουνίου-Οκτωβρίου 2020.

Η δεύτερη μορφή είναι η δυνατότητα ένταξης ακόμα και εκείνων που δεν είχαν ενταχθεί και την έχασαν.

Εκείνο το οποίο είναι ανοιχτό είναι αν μία τέτοια ρύθμιση θα μπορούσε να αφορά όχι  μόνο τους πληττόμενους εργοδότες και επαγγελματίες (είτε είχαν ενταχθεί στις 120 δόσεις και την έχασαν, είτε δεν είχαν ενταχθεί καθόλου) ή όλους τους εργοδότες και επαγγελματίες (πληττόμενους και μη).

Επίσης, υπό εξέταση είναι το αν θα αφορούσε μόνο τα χρέη που "γεννήθηκαν” κατά τη διάρκεια των διαδοχικών lock down ή όλα τα χρέη (είτε μόνο των πληττόμενων, είτε όλων των επιχειρηματιών) ακόμα και πριν από τα lock down.

Mία τέτοια ρύθμιση, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δεν μπορούσε να τεθεί σε ισχύ νωρίτερα από την ερχόμενη Άνοιξη.

 

Οι ρυθμίσεις που ισχύουν 

Oι ρυθμίσεις, πάντως που ισχύουν, για την ώρα, ανά κατηγορία οφειλών είναι οι ακόλουθες:

-Χρεωστικά υπόλοιπα εκκαθάρισης εισφορών επαγγελματιών 2019: Προβλέπεται 5μηνη παράταση. Θα πρέπει να καταβληθούν σε 5 ισόποσες μηνιαίες δόσεις μεταξύ Μαρτίου -Ιουλίου 2021 (αντί για το διάστημα Νοεμβρίου 2020 -Μαρτίου 2021)

-Δόσεις ρυθμίσεων ασφαλιστικών οφειλών πληττόμενων επιχειρηματιών, των οποίων οι δραστηριότητες ανεστάλησαν με κρατική εντολή για υγειονομικούς λόγους, για το μήνα Νοέμβριο: Προβλέπεται παράταση πληρωμής για τον επόμενο μήνα μετά το μήνα λήξης της ρύθμισης. Για παράδειγμα, έστω μία ρύθμιση λήγει τον Οκτώβριο του 2021. Η δόση του Νοεμβρίου του 2020 μπορεί να καταβληθεί έως τον Νοέμβριο του 2021.

-Δόσεις ρυθμίσεων ασφαλιστικών χρεών πληττόμενων επιχειρηματιών για το διάστημα Ιουνίου -Οκτωβρίου 2020: Δίδεται παράταση για τους επόμενους μήνες μετά το μήνα κατά λήξης της ρύθμισης. 

Για παράδειγμα, έστω ρύθμιση ενός πληττόμενου επιχειρηματία λήγει τον Δεκέμβριο του 2022 και δεν πλήρωσε τις δόσεις του Ιουνίου, του Ιουλίου και του Αυγούστου του 2020. Οι τρεις δόσεις αυτές μπορούν να καταβληθούν τον Ιανουάριο, το Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2022.

-Τρέχουσες εισφορές Φεβρουαρίου -Μαΐου 2020 για τους πληττόμενους επιχειρηματίες: Για τις τρέχουσες εισφορές του Φεβρουαρίου -Απριλίου 2020 των πληττόμενων εργοδοτών και του Φεβρουαρίου-Μαΐου 2020 των πληττόμενων επαγγελματιών προβλέπεται δυνατότητα καταβολής τους έως τις 30 Απριλίου 2021. Εναλλακτικά, μπορούν να καταβληθούν σε έως 12 άτοκες δόσεις ή σε 13 έως 24 έντοκες (με τόκο 2,5%) δόσεις. Αιτήσεις μπορούν να υποβληθούν έως τις 31 Ιουλίου 2021.

 


www.capital.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ