Η ψυχική υγεία στην εντατική – Γράφει η Σοφία Γεωργιάδου

 

 Πρώτο κύμα… Υπομονή. Ησυχία. Αγωνία. Η αίσθηση απώλειας ελέγχου, το αβέβαιο της επόμενης, η έλλειψη γνώσεων μας, κατέστησαν καρτερικούς και αγχωμένους.

Πέρασε! Ήρθε ένα διαφορετικό καλοκαίρι. Δειλά δειλά βγήκαμε στο ήλιο. Μια ψευδαίσθηση κανονικότητας. Πέρασε; Μετά ήρθε το δεύτερο κύμα! Τώρα ξέρουμε! Τι είναι, τι πρέπει να προσέχουμε αλλά… Προστιθέμενο πάνω στην αγωνία όλων των μηνών. Στην οικονομική ανέχεια. Στην έλλειψη ανθρώπινης επαφής. Με το φόβο ότι τίποτε δεν θα είναι το ίδιο πια… Με τις αμφισβητήσεις για χειρισμούς. Με τις αμφισβητήσεις για πολλά. Κοζάνη.

Από 14 Οκτωβρίου καραντίνα… Τι κοστίζει στα παιδιά το να μην παίζουν; Στους νέους να μην ερωτεύονται; Στους δασκάλους να κάνουν μάθημα μέσα από τις οθόνες; Στους εργαζόμενους να αγωνιούν κάθε μέρα; Σε όσους έχασαν τη δουλειά τους; Σε όσους έχασαν ανθρώπους; Σε όσους στερήθηκαν τους ανθρώπους τους; Στους παππούδες που είναι μόνοι; Στους παππούδες που δεν μπορούν να δουν τα εγγόνια; Στα εγγόνια που ζουν με την αγωνία να μην είναι υπεύθυνα για το θάνατο των αγαπημένων παππούδων; Στους ανθρώπους που είναι μόνοι στα σπίτια; Στους ασθενείς που ζουν με το φόβο της έκφρασης υποκείμενο νόσημα, σαν να μην έφτανε από μόνο του το νόσημα… Στους ξενιτεμένους η αδυναμία να έρθουν σπίτι τους. Σε όσους δεν μπόρεσαν να πουν αντίο…

Μια λίστα που θα μπορούσε να μην τελειώσει ποτέ…. Απώλειες παντού! Πρόκειται για συλλογικό πένθος. Για συλλογικό τραύμα.

Δεν χρειαζόμαστε κάποιον να μας κουνάει το δάχτυλο για το τι δεν κάναμε ή κάνουμε καλά, που σίγουρα είναι πολλά. Χρειαζόμαστε ελπίδα!

Το πένθος έχει συγκεκριμένα στάδια και κατά τη διάρκεια αυτών, το άτομο έχει ανάγκη να βρει και να πιστέψει σε μια συνέχεια της ζωής του.

Η πολιτεία πρέπει να φροντίσει τους πολίτες της, που ζουν απανωτές απώλειες χρησιμοποιώντας την υπάρχουσα γνώση.

Η επιστήμη της ψυχολογίας έχει εργαλεία, η πολιτεία θα πρέπει να επίδειξη “ατομική” ευθύνη και να τα αξιοποιήσει.

Σας εύχομαι αυτά τα Χριστούγεννα, να βρείτε κάπου την ελπίδα και να πιστέψετε στο αύριο!

Ελπίζω η πολιτεία να αφουγκραστεί την κούραση μας και να μας φροντίσει, αν και η ιστορία έχει δείξει το αντίθετο… Ας γίνει κάτι διαφορετικό, μιας και τα Χριστούγεννα είναι μαγεία!

Καλά Χριστούγεννα!

Σοφία Γεωργιάδου, ψυχολόγος, απόφοιτος ΑΠΘ. Κοζάνη

Πηγή: http://kozan.gr

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ