Βέροια: Απ’ το δικαστικό μέγαρο στο οικόπεδο δίπλα στα δικαστήρια… Και στο βάθος «να κάνει η μάνα»…

 

Θέλω πάρα πολύ να βρω λόγους – προφάσεις έστω – που να δίνουν μια εύσχημη εξήγηση για το πλήθος και κυρίως για το κόστος της αιρετής διοίκησης του Δήμου Βέροιας και μια εξαιρετικά επιεική αντιστοίχηση με το έργο που παρήγαγε και παράγει….

Δεν αναφέρομαι μόνο στην παρούσα διοίκηση. Γυρίζω πίσω, σε όλο το διάστημα του 21ου αιώνα του οποίου αισίως διανύσαμε το ένα πέμπτο.

Με χρονικό ορόσημο το έτος 2000 αν συγκρίνει κανείς την 20ετία που προηγήθηκε και την 20ετία που επακολούθησε θα νομίζει ότι μιλάμε για δυο διαφορετικούς δήμους. Ίσως και για διαφορετικές χώρες, διαφορετικών ηπείρων. Μια Ευρωπαϊκή και μια Αφρικάνικη…

Κι επειδή θα βρεθούνε κάποιοι αυτόκλητοι, ετερόκλητοι και λοιποί εκφραστές του «καφενειακού εξυπναδισμού» να ανακαλύψουν ένα σωρό λόγους, αίτια και αιτίες, θα ξεκαθαρίσω ότι η μεγαλύτερη απόδειξη είναι οι εντοιχισμένες πινακίδες στα κτήρια και το βιβλίο αποφάσεων του δημοτικού συμβουλίου….

Κάπου στο 2000 τελειώνει η περίοδος της ουσίας και της ανάπτυξης. Όλο το μέχρι τώρα διάστημα του 21ου αιώνα είναι μια χρονική περίοδος την οποία ακόμη και ο πλέον επιεικής ιστορικός του μέλλοντος θα την καταγράψει ως «περίοδο της παρακμής»…

Ξεκίνησε με τη δημαρχεία Σκουμπόπουλου κατά την οποία το κορυφαίο γεγονός ήταν τα θεατρικά «χάπενιγκ» και τα πρωτοφανή επεισόδια στην οδό Μητρπόλεως, το «μπουρλότο» με τα αυθαίρετα κατεχόμενα και η πιο χυδαία πολιτική εκμετάλλευση μιας  τραγικής υπόθεσης.

Ακολούθησε μια 8ετία επικίνδυνης γραφικότητας με μεγαλοστομίες, βαρύγδουπες υποσχέσεις, παραμυθολογική παράκρουση και δηλητηριώδη μισαλλοδοξία

Η διάδοχη κατάσταση, διάδοχη όχι μόνο χρονικά, αλλά και πολιτικά, είναι συνέχεια της προηγούμενης σε ύφος και νοοτροπία.

Όλο αυτό το προαναφερόμενο χρονικό διάστημα καταγράφεται η εξαιρετικά αμφίβολης σκοπιμότητας και αποτελέσματος, «αστική ανάπλαση» με τα εργολαβικά «γλέντια», η καταστροφή των δύο μεγαλύτερων και σημαντικότερων ανοιχτών χώρων, της πλατείας Ωρολογίου και του πάρκου Εληάς και ένα τρίκυκλο φάκελοι ανοιχτών υποθέσεων στα ελεγκτικά όργανα και στην εισαγγελία.

Κορωνίδα όλων η περίφημη γέφυρα Κούσιου την οποία είχαν το κακόγουστο χιούμορ να εγκαινιάσουν μεγαλοπρεπώς, ενώ κανονικά, αν υπήρχε στοιχειώδες φιλότιμο θα έπρεπε να τελέσουν ένα μνημόσυνο συγγνώμης.

Τι παρήγαγε όλα αυτά τα χρόνια η πολυπληθής και πολυδάπανη αιρετή δημοτική διοίκηση; 

Φρόντιζε για την αποκομιδή των σκουπιδιών, κάποιες ασφαλτοστρώσεις, διώξεις όσων είχαν άλλη άποψη, άφθονη εμπάθεια και μισαλλοδοξία, ένα θολό σύστημα υπόγειων πολιτικών διαδρομών και εσχάτως μια υπερηφάνως και με όρους καθεστωτικής προπαγάνδας, προβολή της ένταξης έργων σε κάποια χρηματοδοτικά προγράμματα.  Αυτά  δηλαδή μπορούσε και μπορεί να κάνει κάλλιστα η υπηρεσία του Δήμου, οι υπάλληλοι των υπηρεσιών…

Η αλήθεια είναι ότι μπορεί να μην καταγράφηκε κάποια παραγωγή σημαντικών έργων, καταγράφηκε όμως μια πλούσια σειρά από αστειότητες, φαιδρότητες και οπερετικές ανικανότητες.

Χαρακτηριστική περίπτωση ένα κτήριο και ένα οικόπεδο με αναφορά στη δικαιοσύνη. 

Το παλιό δικαστικό μέγαρο και το οικόπεδο δίπλα στο νέο δικαστικό μέγαρο…

Το παλιό δικαστικό μέγαρο το οποίο ήταν γνωστό ότι θα έπαυε να λειτουργεί από την ημέρα που έγινε η θεμελίωση του νέου δικαστικού μεγάρου.

Για πολλά χρόνια, από τη θεμελίωση μέχρι τη μετεγκατάσταση των δικαστικών υπηρεσιών δεν έγινε καμιά ουσιαστική ενέργεια ώστε να περιέλθει το παλιό δικαστικό μέγαρο στο Δήμο Βέροιας.  

Μετά που εγκαταλείφθηκε, άρχισαν κάτι εντελώς αστείες κινήσεις, περισσότερο για «εσωτερική κατανάλωση», αλλά με κορυφαίο όλων το γεγονός ότι ακόμη και σήμερα ο Δήμος Βέροιας ο οποίος το διεκδικεί, ακόμη και να το πάρει δεν ξέρει ακριβώς τι θα το κάνει και πως θα το χρησιμοποιήσει!!!! 

Κατά καιρούς εμφανίζονται κάποια «σωτήρες του πληκτρολογίου» που λένε τις «απόψεις» τους στα πλαίσια ενός διαλόγου μεταξύ «πεφωτισμένων»…  Η γνωστή πληγή των «τζακιών»…

Τώρα προέκυψε το ζήτημα με το οικόπεδο δίπλα στο νέο δικαστικό μέγαρο. 

Στο οικόπεδο αυτό η παρούσα δημοτική Αρχή αποφάσισε την ανέγερση κλειστού αθλητικού κέντρου, ενός ακόμη από τα ήδη διάσπαρτα, αλλά που κανένα δεν πληρεί πλέον τις προϋποθέσεις κάποιας μεγάλης διοργάνωσης.  

Η αντιπολίτευση έχει άλλη άποψη και ζητάει σύγκληση του δημοτικού συμβουλίου με πρόταση να γίνει σταθμός αστικών και υπεραστικών λεωφορείων. 

Είναι η πρώτη πρόταση, απέναντι στην ήδη διατυπωμένη της δημοτικής Αρχής.

Δεν αποκλείεται να υπάρξει και δεύτερη και τρίτη… γιατί όχι και τέταρτη πρόταση… Τζάμπα είναι…

Και μιας που είναι ο καιρός των προτάσεων, εγώ λέω «να κάνει η μάνα»… Μπορεί να μην ακούγεται πολύ σημαντική σαν πρόταση… Συνάδει όμως με το περιβάλλον φαιδρότητας που μας έχουν συνηθίσει…

 

Δ. Καρολίδης

 

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ