Ο καπιταλισμός βρίσκεται σε πόλεμο με την κοινωνία - Γράφει ο Ευάγγελος Πάλλας

 

Η πανδημία του Κορωναϊού εξελίσσεται σε μια κοινωνική, οικονομική και πολιτική κρίση σε μια κλίμακα χωρίς προηγούμενο. Η δραστική πτώση στις παγκόσμιες αγορές, προέκυψε από την αναγνώριση ότι η πανδημία θα επηρεάσει μαζικά  την παγκόσμια οικονομία και θα διαταράξει βαθιά την υπάρχουσα κοινωνική τάξη. Οι εκτιμήσεις της πιθανής κλίμακας θανάτων από την ασθένεια προκαλούν αυξανόμενο άγχος.  Γερμανία και Γαλλία έχουν ήδη μερικό λοκντάουν.

То ξέσπασμα της πανδημίας και οι συνέπειές της μπορούν να γίνουν κατανοητά μόνο στο πλαίσιο της ανάπτυξης του παγκόσμιου καπιταλισμού τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες. Αυτές οι τέσσερις δεκαετίες αποκάλυψαν όλα τα κοινωνικά αντιδραστικά χαρακτηριστικά ενός συστήματος που βασίζεται στην ιδιωτική ιδιοκτησία των μέσων παραγωγής, στο οποίο όλες οι εκτιμήσεις της κοινωνικής ανάγκης εξαρτώνται από την προσπάθεια κέρδους και τεράστιου προσωπικού πλούτου. Το σύνθημα της καπιταλιστικής ολιγαρχίας είναι: «Εάν η συσσώρευση των δισεκατομμυρίων μας απαιτεί το θάνατο εκατομμυρίων, ας είναι έτσι».

Το 1987, η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Μαργαρίτα Θάτσερ, δήλωσε με κατηγορηματικό τρόπο ότι «δεν υπάρχει κοινωνία». Η υπαγόρευση του Θάτσερ ήταν η δικαιολογία για μια χονδρική επίθεση σε κοινωνικά προγράμματα και υποδομές και μια μαζική μεταφορά πλούτου από την εργατική τάξη στους πλούσιους. Για τέσσερις δεκαετίες, οι κυρίαρχες ελίτ, κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες, έχουν εμπλακεί σε κοινωνικές λεηλασίες. Όλη η πολιτική βασίστηκε στον ιδιωτικό εμπλουτισμό των ολιγαρχικών σε βάρος της κοινωνίας.

Καθώς η πανδημία εξαπλώνεται, το παγκόσμιο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης κατακλύσει γρήγορα ο αριθμός των νοσοκομειακών κρεβατιών και των ΜΕΘ, είναι απολύτως  ανεπαρκής για να καλύψει  την  αναμενόμενη ζήτηση, πράγμα που σημαίνει ότι δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι απλά δεν θα είναι σε θέση να λάβουν περίθαλψη, αυξάνοντας  έτσι σημαντικά τον αριθμό των νεκρών.

Η ίδια ιστορία επαναλαμβάνεται σε κάθε χώρα. Οι κυβερνήσεις κατακλύζουν για να διαφυλάξουν τα κέρδη των εταιρειών, καθώς εκατομμύρια αντιμετωπίζουν τις συνέπειες χωρίς βοήθεια. Δεν υπάρχει συντονισμός ή σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο οποίος υποτίθεται ότι υπάρχει για τον συντονισμό των αντιδράσεων σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στην υγεία, είναι ανίσχυρος και οι οδηγίες και οι κανονισμοί του αγνοούνται παγκοσμίως. 

Σε μια εποχή που ο ορθολογικός σχεδιασμός πέραν των εθνικών συνόρων είναι ζωτικής σημασίας για την καταπολέμηση της παγκόσμιας εξάπλωσης μιας μολυσματικής ασθένειας, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα είναι κλειδωμένες σε μια αυξανόμενη εμπορική σύγκρουση σε αυτό που ονομάζεται νέος «ψυχρός πόλεμος». Ακόμα και όταν τα νέα παθογόνα απαιτούν την καταπολέμηση των επιστημονικών πόρων κάθε ηπείρου, οι χώρες του κόσμου χτίζουν μεταφορικά και κυριολεκτικά τείχη.

Η υπεράσπιση του ανθρώπινου πολιτισμού από την απειλή των παγκόσμιων πανδημιών, όπως και η κλιματική αλλαγή και η αυξανόμενη απειλή των οικολογικών καταστροφών, απαιτεί ένα επίπεδο σχεδιασμού και παγκόσμιας συνεργασίας του οποίου ο καπιταλισμός είναι ανίκανος. Η κοινωνία έχει ξεπεράσει το καπιταλιστικό σύστημα και τις αυθαίρετες διαιρέσεις που επιβάλλει στον κόσμο. Η παροχή των πλέον υπαρξιακών κοινωνικών αναγκών απαιτεί ορθολογικό σχεδιασμό. Δηλαδή, απαιτεί σοσιαλισμό.

Η πανδημία κορωναϊού έχει εκθέσει την αδυναμία του καπιταλιστικού συστήματος να αντιμετωπίσει μια τέτοια κρίση. Κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο έχουν ανταποκριθεί με ένα συγκλονιστικό επίπεδο ανικανότητας και αποδιοργάνωσης. Δεν έχουν γίνει προετοιμασίες για μια εντελώς προβλέψιμη καταστροφή. Τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, που λιμοκτονούν  κατακλύζονται.

Η πλήρης ανικανότητα των Ηνωμένων Πολιτειών, της πλουσιότερης καπιταλιστικής χώρας στον κόσμο, να ανταποκριθεί σε αυτήν την κατάσταση έκτακτης ανάγκης είναι ένα κατηγορητήριο μιας κυβέρνησης και ολόκληρου του οικονομικού συστήματος.

Η πανδημία έχει αποκαλύψει την αναπόφευκτη ανάγκη μιας θεμελιώδους αναδιάρθρωσης της κοινωνίας. Δεν είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που μια μεγάλη κρίση απέδειξε ότι η ανθρώπινη πρόοδος είναι αδιαχώριστη από τον αγώνα ενάντια στην ανισότητα. Σε ένα σημαντικό νέο βιβλίο, το The Great Leveler: Βία και η ιστορία της ανισότητας από την εποχή των λίθων έως τον εικοστό πρώτο αιώνα, ο ιστορικός Walter Scheidei γράφει: «Καθ’ όλη τη διάρκεια της καταγεγραμμένης ιστορίας, η πιο ισχυρή ισοπέδωση προέκυψε πάντα από τα πιο ισχυρά σοκ. Τέσσερα διαφορετικά είδη βίαιων ρήξεων έχουν ισοπεδώσει την ανισότητα: μαζική κινητοποίηση πολέμου, μετασχηματιστική επανάσταση, κρατική αποτυχία και θανατηφόρες πανδημίες. Τους αποκαλώ Τέσσερις Ιππείς Ισοπέδωσης.

«Κάθε ένας από αυτούς τους Ιππείς είναι τώρα ορατός. 

Τέλος, το μέλλον της ανθρωπότητας διακυβεύεται. Ο καπιταλισμός βρίσκεται σε πόλεμο με την κοινωνία. 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ