Βέροια - Μεντρεσέ Τζαμί - "Καθημερινές Αποδράσεις" (βίντεο)

 

Το Τζαμί του Μεντρεσέ βρίσκεται στη νότια πλευρά της Βέροιας, στην οδό Μάρκου Μπότσαρη, κοντά στην πλατεία Ωρολογίου και δίπλα από το Βήμα του Αποστόλου Παύλου και το 3ο και 14ο δημοτικό σχολείο. Είναι ένα από τα δύο αντιπροσωπευτικά δείγματα οθωμανικής αρχιτεκτονικής τεμένων που απόμειναν στη Βέροια, το οποίο είναι το μεγαλύτερο και το αρτιότερο καθώς σώζει ακέραιο το μιναρέ του. Χτίστηκε γύρω στα 1850 πάνω στα θεμέλια του τζαμιού του Μουσά Τσελεμπή.

Στη θέση του σημερινού τζαμιού υπήρχε προχριστιανικός βωμός και στη συνέχεια κατά τους βυζαντινούς χρόνους ναός των Αγίων Αποστόλων Παύλου και Πέτρου ή Παύλου. Ανάμεσα στα μαρμάρινα αγκωνάρια της εξωτερικής πλευράς της τρίπλευρης βάσης του μιναρέ διακρίνεται ένα σε περίοπτη θέση με δύο συλλαβές αρχαίας ελληνικής επιγραφής: ΒΩ... ΕΥΝ... Οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι στον τόπο αυτό υπήρχε αρχαίος ελληνικός βωμός αφιερωμένος στην Ευνομία. Σύμφωνα με τον μωαμεθανό περιηγητή Εβλιγιά Τσελεμπή, ο ναός αυτός μετατράπηκε σε τζαμί από τον Μουσά Τσελεμπή, γιο του Κεραυνού Χαν, όταν κατέκλαβε τη Βέροια γύρω στο 1410-1413.

Το τζαμί αυτό κατεδαφίστηκε γύρω στα 1850 και με τα δικά του και άλλα υλικά χτίστηκε το τζαμί που σώζεται σήμερα, το γνωστό ως Τζαμί Τσιάι-άικ, ή Τζαμί της συνοικίας Μουσάλα, ή τζαμί του Μεντρεσέ της τούρκικης συνοικίας Τσαγλαγίκ. Η λέξη "μεντρεσές" ή "μενδρεσές" είναι αραβική και σημαίνει ιεροδιδακτήριο, ιεροσπουδαστήριο. Υπάρχει μια μαρτυρία που αναφέρει ότι δίπλα στο τζαμί υπήρχε ένα μακρόστενο διώροφο κτίριο κοντά σε μία σειρά από μεγάλα κυπαρίσσια, που λειτουργούσε ως μεντρεσές και ο οποίος κάηκε το 1924. Επίσης ο Εβλιγιά Τσελεμπή αναφέρει ότι δίπλα στο τζαμί υπήρχε και μουσουλμανικό νεκροταφείο.

 


Πρόταση μουσικής επένδυσης Video D.G
Music  |Dreams Markvard

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ