Σ. Αραβία: Ο ιδιωτικός τομέας θα επενδύσει 1,3 τρισ. δολάρια στην Οικονομία ως το 2030

 

Ο πρίγκιπας της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, δήλωσε την Τρίτη ότι ο τοπικός ιδιωτικός τομέας θα επενδύσει 1,3 τρισεκατομμύρια δολάρια από τώρα έως το 2030 στο πλαίσιο ενός νέου προγράμματος για τη διαφοροποίηση της οικονομίας.

Η κίνηση στοχεύει στην κινητοποίηση του ιδιωτικού τομέα του Αραβικού Κόλπου για να βοηθήσει να απομακρύνει την οικονομία από την εξάρτησή της από τις εξαγωγές πετρελαίου, οι οποίες εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το μισό εισόδημα του κράτους, ώστε να αναπτυχθούν νέοι τομείς για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας για εκατομμύρια Σαουδάραβες.

Οι επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα αποτελούν μέρος των επενδύσεων αξίας άνω των 3 τρισ. δολαρίων στην οικονομία που είχε προγραμματιστεί να γίνουν έως το 2030, δήλωσε ο πρίγκιπας Σαλμάν σε τηλεοπτικά σχόλια.

Αυτό περιλαμβάνει επίσης ποσό άνω των 500 δισ. δολαρίων από το Δημόσιο Ταμείο Επενδύσεων (PIF) και άλλο 1 τρισ. δολάρια ως μέρος μιας νέας Σαουδαραβικής επενδυτικής στρατηγικής.

Ο υπουργός Οικονομικών Μοχάμεντ αλ-Τζααντάν δήλωσε στο Reuters ότι 24 εταιρείες, οι περισσότερες εισηγμένες στο χρηματιστήριο, θα επενδύσουν 1,3 τρισ. δολάρια έως το 2030. Το Δημόσιο Ταμείο Επενδύσεων (PIF) είναι μέτοχος στα περισσότερα από αυτά, πρόσθεσε.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SPA δήλωσε ότι τα πρώτα μνημόνια συμφωνίας με μεγάλες εταιρείες πρόκειται να υπογραφούν τον Ιούνιο.

 


www.capital.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ