Ρωσία: Η οικονομία υποχώρησε 3% το 2020 - Η μεγαλύτερη πτώση σε 11 χρόνια

 

Η ρωσική οικονομία υποχώρησε 3% το 2020, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση σε 11 χρόνια εξαιτίας του αντίκτυπου της πανδημίας του κορονοϊού, σύμφωνα με αναθεωρημένα επίσημα στοιχεία όπως ανακοινώθηκαν την Πέμπτη.

Οι εκτιμήσεις της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Rosstat έκαναν λόγο για πτώση του ΑΕΠ κατά 3,1% πέρυσι, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Το ξέσπασμα της πανδημίας παρέλυσε την επιχειρηματική δραστηριότητα το 2020, ωθώντας την κεντρική τράπεζα να μειώσει τα επιτόκια στο χαμηλό ρεκόρ του 4,25%, ενώ η πτώση των διεθνών τιμών πετρελαίου μείωσε τα έσοδα της χώρας.

Η Ρωσία είχε καλύτερη επίδοση από κάποιες άλλες χώρες που επλήγησαν σοβαρά από την πανδημία, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας και της Βρετανίας, οι οικονομίες των οποίων σημείωσαν πτώση 5% και 9,9% αντίστοιχα πέρυσι, αλλά υστέρησε σε σχέση με την οικονομία της Κίνας, η οποία σημείωσε άνοδο 2,3%.

Στο δ' τρίμηνο, η οικονομία της Ρωσίας υποχώρησε 1,8% σε ετήσια βάση, σε σύγκριση με την αναθεωρημένη πτώση κατά 3,5% το προηγούμενο τρίμηνο, ανέφερε η Rosstat.

Η μείωση της διεθνούς ζήτησης στον κλάδο ενέργειας, ιδιαίτερα τους πρώτους μήνες της πανδημίας, έπληξε σοβαρά την οικονομία της Ρωσίας, αλλά οι επιχειρήσεις του κλάδου των υπηρεσιών δέχτηκαν το μεγαλύτερο πλήγμα πέρυσι, σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Ο κλάδος ξενοδοχείων και εστιατορίων σημείωσε "βουτιά" 24,5% κατά τη διάρκεια του έτους, ενώ τα πολιτιστικά και αθλητικά ιδρύματα, οι μεταφορές και ο τουρισμός υπέστησαν επίσης σοβαρή ζημιά.

Ο χρηματοοικονομικός και ασφαλιστικός τομέας, ωστόσο, σημείωσε άνοδο 7,3% καθώς αυξήθηκε η ζήτηση για τραπεζικές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων των προγραμμάτων στήριξης για νοικοκυριά και προτιμητέα ενυπόθηκα δάνεια.

Το 2021, η ρωσική οικονομία αναμένεται να ανακάμψει, με την κεντρική τράπεζα να προβλέπει ότι θα ανακάμψει στα επίπεδα προ πανδημίας έως το τέλος του έτους.

Εξάλλου, η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι η οικονομία της χώρας οδεύει προς άνοδο κατά 2,9% το 2021, με την προϋπόθεση να μην υπάρξει τρίτο κύμα του κορονοϊού. Σημειώνεται πως η Ρωσία έχει ανακοινώσει συνολικά 99.233 θανάτους λόγω κορονοϊού μέχρι στιγμής.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ