Ο Χαρδαλιάς, η Βέροια και οι δημοτικές εκλογές του 2019

 

Πριν τις εκλογές του 2019 και πριν αναλάβει υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, ο Νίκος Χαρδαλιάς ήταν μάλλον ελάχιστα γνωστός εκτός Λεκανοπεδίου.

Και ακόμη λιγότερο γνωστή είναι η σχέση του με τη Βέροια.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας εκτός από άνθρωπος της αυτοδιοίκησης, διετέλεσε και αθλητικός παράγοντας, με ιδιαίτερη μάλιστα επιτυχία.

Επί των ημερών της δικής του προεδρίας η γυναικεία ομάδα μπάσκετ του Αθηναϊκού κατέκτησε το «Eurocup» το 2010, στον διπλό τελικό με τη Ρωσσική «Ναντέζτα» και έγινε η πρώτη ελληνική γυναικεία ομάδα καλαθοσφαίρισης που κατέκτησε ευρωπαϊκό τρόπαιο

Το διήμερο 17 και 18 Απριλίου 2010 πραγματοποιήθηκε στη Βέροια το Final-4 όπου στον τελικό νίκησε την Φ.Ε.Α. Ν. Φιλαδέλφειας. Ο Αθηναϊκός πανηγύρισε το πρώτο τρόπαιο στην ιστορία του μέσα στη Βέροια.

Ο τότε πρόεδρος του Αθηναϊκού έφυγε από τη Βέροια πανευτυχής για την κατάκτηση του τρόπαιου, αλλά και κατευχαριστημένος από τη διοργάνωση και τη φιλοξενία.

Στο διάστημα αυτό είχε την ευκαιρία να γνωριστεί καλύτερα με ιδιαίτερα γνωστό αθλητικό  παράγοντα της Βέροιας και μεταξύ τους αναπτύχθηκε μια στενή φιλία ή οποία παραμένει έκτοτε.

Από τις αρχές του 2019 ο Νίκος Χαρδαλιάς αντικατέστησε τον Τάσο Γαϊτάνη στη θέση του γραμματέα Τοπικής  Αυτοδιοίκησης της ΝΔ.

Την Κυριακή 31 Μαρτίου 2019 ο Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποίησε ομιλία στον κινηματογράφο «Σταρ» στη Βέροια.  Από την επίσκεψή του, αλλά κυρίως από την ομιλία του εκείνο που σχολιάστηκε ιδιαίτερα ήταν ότι δεν έκανε καμιά αναφορά στην υποψηφιότητα της κ. Μπατσαρά για το Δήμο Βέροιας.

Κατά την επίσκεψη στην Αλεξάνδρεια, αλλά και κατά την αναχώρηση από τη Βέροια, οι κάμερες κατέγραψαν την κ. Μπατσαρά να προσπαθεί ανεπιτυχώς να προσεγγίσει τον κ. Μητσοτάκη και όταν το κατόρθωσε, κατά την αναχώρησή του, ο πρόεδρος αρκέστηκε σε ένα «θα τα πούμε».

Η «γραμμή» του κόμματος ήταν, πλην των μεγάλων, κεντρικών Δήμων, σε όλη την Ελλάδα να μην υπάρξουν «χρίσματα», αλλά να εκφραστούν οι τοπικές κοινωνίες.

Από την άλλη πλευρά, σε λιγότερο από 60 μέρες πριν τις εκλογές, η κ. Μπατσαρά κατέβαινε ως υποψήφια της «γαλάζιας παράταξης», αλλά χωρίς να υπάρχει επισήμως από τη Ν. Δημοκρατία το πολιτικό αυτό πρόσημο.

Η κατάσταση φάνηκε ότι προβλημάτισε σε συνδυασμό με τις πιέσεις που υπήρξαν να δοθεί μια «κομματική αναγνώριση» στην υποψηφιότητα της κ. Μπατσαρά και του συνδυασμού της.

Την επομένη της επίσκεψης Μητσοτάκη ο κ. Χαρδαλιάς επικοινώνησε με τον επιστήθιο από το 2010, φίλο του στη Βέροια, ζητώντας να μάθει λεπτομέρειες. Για πιο ολοκληρωμένη και λεπτομερή εικόνα, ο αθλητικός παράγοντας της Βέροιας συνέστησε στον γραμματέα Τοπικής Αυτοδιοίκησης της ΝΔ, τοπικό δημοσιογράφο ο οποίος μπορούσε να δώσει την πλέον έγκυρη ενημέρωση…

Έτσι στις αρχές Απριλίου του 2019 ο κ. Χαρδαλιάς πληροφορήθηκε ότι εν όψει των δημοτικών εκλογών και παραμονές Εθνικών εκλογών, η υποστηριζόμενη από τη Ν. Δημοκρατία, υποψηφιότητα στη Βέροια, όχι μόνο δεν μπορούσε να «χτυπήσει» την πρωτιά, αλλά φλέρταρε και με ποσοστά διόλου γοητευτικά.

Μια ισχνή εκλογική παρουσία του υποστηριζόμενου από τη Ν. Δημοκρατία, συνδυασμού στις Δημοτικές εκλογές μόνο θετικό αντίκτυπο δεν θα είχε στις εθνικές εκλογές που επακολούθησαν. Ακόμη για καθαρά θέμα γοήτρου…

Από τη στιγμή που η υποψηφιότητα Μπατσαρά ήταν δεδομένη και η κατάσταση δεν γύριζε πίσω, ο κ. Χαρδιαλιάς ανέλαβε δράση και με την εμπειρία και τον τρόπο του ενεργοποίησε όλο το μηχανισμό και τις «γαλάζιες» δυνάμεις.

Μια από τις κινήσεις ήταν η ειδική εκδήλωση κατά την οποία εκφράστηκε η υποστήριξη της Ν. Δημοκρατίας – κατ’ εξαίρεση, σε σχέση με την υπόλοιπη Περιφέρεια – στην υποψηφιότητα της κ. Μπατσαρά.

Όσοι παρακολούθησαν, έστω και ως παρατηρητές, την πορεία της προεκλογικής περιόδου των δημοτικών εκλογών στη Βέροια, είδαν την παράταξη της κ. Μπατσαρά να παρουσιάζει με έντονη δυναμική από τα μέσα Απριλίου και μετά.

Εκμεταλλευόμενη τα λάθη του βασικού αντιπάλου για τη δεύτερη θέση την πρώτη Κυριακή των εκλογών, σε μια καταμέτρηση-θρίλερ, κατόρθωσε να περάσει στη δεύτερη Κυριακή με «αντίπαλο» τον επανεκλεγέντα δήμαρχο Βέροιας.

Το οξύμωρο είναι ότι τις τελευταίες ημέρες πριν την κάλπη προσκείμενοι στη Ν. Δημοκρατία ψηφοφόροι πρόβαλλαν την κ. Μπατσαρά στον αντίποδα της υποψηφιότητας του δημάρχου, πιστεύοντας ότι μπορεί να γίνει η ανατροπή που και οι ίδιοι επιθυμούσαν…

Φαίνεται όμως ότι ήταν «άλλαι αι βουλαί» των ψηφοφόρων και άλλες οι διαθέσεις της επικεφαλής της παράταξης, η οποία όχι μόνο δεν λειτούργησε ως «αντίποδας», αλλά χάρη της νομής της εξουσίας, αναγορεύτηκε σε συμπληρωματική δύναμη στήριξης και συνδιοίκησης.

Από την επομένη των εκλογών και την «κατανομή» των αξιωμάτων μεταξύ της συμπολίτευσης και της κατ’ όνομα «αξιωματικής αντιπολίτευσης», από την πλευρά της τοπικής ηγεσίας της «γαλάζιας παράταξης» τηρείται «σιγή ασυρμάτου»…

Άλλωστε στη «συμπόρευση» συμμετέχουν και πρωτοκλασάτα «γαλάζια» τοπικά στελέχη, οπότε κάθε περαιτέρω ανάλυση, παρέλκει κάθε ενδιαφέροντος…

Όσο για τον σχετικά άγνωστο τότε στο ευρύ κοινό κ. Χαρδαλιά, ήταν αυτός ο οποίος είχε μια άγνωστη, αλλά καταλυτική παρέμαβση στις δημοτικές εκλογές του 2019 στη Βέροια.

Δ.Καρ.

Σ.σ. Η φωτογραφία είναι από τα επινίκια για την κατάκτηση  του «Eurocup» το 2010 από την γυναικεία ομάδα μπάσκετ του Αθηναϊκού

 

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ