Άρθρο: Τέχνη και εργασία

195Σε μια εποχή που η Ελλάδα βιώνει μια πρωτόγνωρη οικονομική κρίση, οι παλαιοί και οι νέοι θησαυροί της ελληνικής τέχνης προμηνούν ότι θα υπάρξει και Αναγέννηση. Είναι άλλο πράγμα να εκφράζεις συναισθήματα μέσω της τέχνης και άλλο πράγμα να τα δίνεις απλώς διέξοδο.
Η διαδικασία των τεχνών είναι επικεντρωμένη στη δημιουργία πραγμάτων.  Οι καλλιτέχνες δεν εκφράζουν απλώς αισθήματα, αλλά ιδέες περί αισθημάτων – δεν εκφράζουν απλώς ιδέες, αλλά αισθήματα περί ιδεών.

Οι καλλιτέχνες δεν περνούν γενικά τον καιρό τους σε καταστάσεις συναισθηματικού αναβρασμού.  Οι καλλιτέχνες παράγουν αυθεντική δουλειά και στις καλύτερες στιγμές τους είναι ιδιαίτερα δημιουργικοί. Η καθημερινή όμως εργασία των τεχνών ενδέχεται να περιλαμβάνει ένα τεράστιο ποσοστό πρακτικής ρουτίνας.
Δείτε μια ομάδα χορού σε πρόβα ή έναν μουσικό που εξασκείται στο όργανό του. Η συγγραφή μυθιστορημάτων και η σύνθεση ποιημάτων είναι μια υπόθεση έμπνευσης, αλλά είναι άλλο τόσο και μια υπόθεση μαστορικής που απαιτεί φιλοπονία.

Η δημιουργικότητα στις τέχνες απαιτεί δάμασμα των υλικών  και των ιδεών, και μεγάλη πειθαρχία για το ακόνισμα ακριβών μορφών έκφρασης.
Ken Robinson, Άλλη λογική, εκδ. Εν πλω, Δεκέμβριος 2011
(Από το κεφάλαιο «Η δουλειά των τεχνών», σελ. 222)


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ