Κ. Μητσοτάκης: Η Ευρώπη είναι πολλά περισσότερα από ένα ταμείο - Σκοτεινό διάλειμμα το 2015

 

Επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα είναι σήμερα "πρωταγωνιστής με αξιοπιστία και ισχύ", ο πρωθυπουργός ανέδειξε τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, μιλώντας στο Ζάππειο και την εκδήλωση για τη συμπλήρωση 40 ετών από την ένταξη της χώρας μας στις ευρωπαϊκές κοινότητες.

Σε ιστορική αναδρομή στην οποία προχώρησε ωστόσο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε ειδική μνεία στην περίοδο του 2015, χαρακτηρίζοντάς τη "σκοτεινό διάλειμμα" και τονίζοντας: "Τότε που η χώρα οδηγήθηκε ένα μόλις βήμα πριν το γκρεμό. Και πάλι, όμως, οι προοδευτικές δυνάμεις αντιστάθηκαν και διέλυσαν τα έωλα συνθήματα, κράτησαν τον τόπο στην Ευρώπη και στο κοινό νόμισμα και τελικά συνέτριψαν τη δημαγωγία".

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, ο πρωθυπουργός τόνισε πως "Η οικονομία της αναβαθμίζεται διαρκώς. Ενώ οι κινήσεις της στη διεθνή σκακιέρα φέρνουν αποτελέσματα: στην υπεράσπιση των ευρωπαϊκών συνόρων και στην ανθρωπιστική συμβολή στο Μεταναστευτικό. Όπως και στις πρωτοβουλίες ειρήνης που αναπτύσσονται στη Μεσόγειο της Ευρώπης. Αλλά και η Πανδημία στάθηκε πεδίο, όπου εκδηλώθηκαν οι αρετές των Ελλήνων. Η χώρα αύξησε την αποτελεσματικότητα του συστήματος υγείας. Ψηφιοποίησε οριζόντια τις δράσεις του Κράτους, κάτι το οποίο αποτυπώνεται και στους πολύ γρήγορους ρυθμούς των εμβολιασμών. Πρόκειται για το απόσταγμα μιας οδυνηρής εμπειρίας που σήμερα καλούμαστε να μετατρέψουμε σε καθαρό νερό για να παντρευτεί ένα νέο αύριο. Μαζί με άλλους οκτώ ηγέτες, πρωτοστατήσαμε στην ίδρυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης. Κάτι που φάνταζε όνειρο απατηλό έγινε πραγματικότητα.  Αυτό θα είναι και ο οδηγός μας, όλες τις επόμενες δεκαετίες. Όπως περήφανος νιώθω για τη συμβολή μας και σε δύο άλλα μεγάλα βήματα προς την μετά-Covid εποχή. Την από κοινού προμήθεια εμβολίων και την έκδοση του Ευρωπαϊκού Πιστοποιητικού Covid που θα επιτρέψει και πάλι στους πολίτες μας να ταξιδέψουν με ασφάλεια", τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. "Αυτά ήταν, κατά τη γνώμη μου, η σύσταση του ταμείου ανάκαμψης και η αντιμετώπιση της πανδημίας δύο κορυφαία επιτεύγματα της Ευρώπης για την υπέρβαση της υγειονομικής κρίσης", συμπλήρωσε.

Παράλληλα, στην ομιλία του, ο πρωθυπουργός τόνισε, μεταξύ άλλων:

- Μπορούμε να απαντήσουμε θετικά στην πρόκληση της γενιάς μας. Και να κάνουμε πιο πράσινη, πιο ψηφιακή, πιο παραγωγική και πιο δίκαιη την ήπειρό μας για εκείνους που την κατοικούν. Κυρίως για τις νέες και τους νέους μας, τις ανησυχίες και τα όνειρα των οποίων κανείς δε μπορεί να αγνοεί. Τα επόμενα χρόνια είναι στο χέρι μας να γίνουν τα χρόνια της ανόρθωσης. 

- Η Ελλάδα του 2021 είναι μία διαφορετική χώρα. Μία χώρα ταλαιπωρημένη από κρίσεις, καταστροφές, εμφύλιους και συχνά ταλαιπωρημένη από ένα αίσθημα εθνικής μοναξιάς, βιώνει σήμερα την πιο σταθερή και ανοιχτή δημοκρατία που γνώρισε ποτέ...Στην οικονομία οι πόροι της ένωσης προίκισαν την χώρα μας με υπερπολύτιμες υποδομές. Στήριξαν την αγροτική παραγωγή. Η Ευρώπη είναι πολλά περισσότερα από ένα ταμείο. Είναι μία κοινή αντίληψη για τη ζωή, για την οικονομία και την κοινωνία που προσφέρει δικαιώματα, αλλά γεννά και υποχρεώσεις.  

- Μόνο ένα ήταν το σκοτεινό διάλειμμα. Την περίοδο κατά την οποία επικράτησε ο διχαστικός λαϊκισμός το 2015. Τότε που η χώρα οδηγήθηκε ένα μόλις βήμα πριν το γκρεμό. Και πάλι, όμως, οι προοδευτικές δυνάμεις αντιστάθηκαν και διέλυσαν τα έωλα συνθήματα, κράτησαν τον τόπο στην Ευρώπη και στο κοινό νόμισμα και τελικά συνέτριψαν τη δημαγωγία.

- Η Ελλάδα βαδίζει γοργά στην τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα, γιορτάζοντας τα 200 χρόνια της ελευθερίας της και τα 40 χρόνια της ευρωπαϊκής της διαδρομής. Και θυμάται ότι πάντα σε αυτή την πολυκύμαντη και ταραχώδη διαδρομή, πάντα στις δυσκολίες έστρεφε το βλέμμα της στην Ευρώπη και η Ευρώπη ήταν πάντα εκεί για την Ελλάδα όπως και η Ελλάδα ήταν και είναι εδώ για την Ευρώπη.

 

 

www.capital.gr

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ