Η μισή αλήθεια είναι χειρότερη από το μεγαλύτερο ψέμα

 

Ως γνωστό, το χειρότερο ψέμα είναι η μισή αλήθεια, όταν μάλιστα θέλει να στρέψει την προσοχή από το πραγματικό πρόβλημα και να την κατευθύνει εκεί που «βολεύει».

Η υπόθεση των δικαστικών διενέξεων μεταξύ του Δήμου Βέροιας και της νομικής του υπηρεσίας δεν είναι κάτι καινούργιο και γι’ αυτό δεν νομιμοποιούνται «ορισμένοι» να πέφτουν από τα σύννεφα. Πολύ περισσότερο όταν διαφαίνεται ότι από το ίδιο περιβάλλον έγινε η «ειδική διαρροή» που προκάλεσε τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών.

Τα πράγματα ξεκίνησαν πολύ πιο πριν, σε μια περίοδο που «κάποιοι» προσποιούνται ότι δεν θυμούνται, όταν αποτελούσαν στελέχη και περιφερειακούς υποστηρικτές της τοπικής εξουσίας.

Από τη στιγμή που έγινε αποδεκτό να δημιουργηθεί νομική υπηρεσία, έναντι του νομικού συμβούλου που υπήρχε μέχρι τότε, «γεννήθηκαν» νέα δεδομένα διαφορών στις αμοιβές αυτών που την στελέχωναν.

Η νομική υπηρεσία του Δήμου Βέροιας, πέραν του υπάρχοντος κ. Γεωργίου Παπαστεργίου, πλαισιώθηκε από δύο ακόμη δικηγόρους, την κ. Αριστούλα Παπαστάμκου και τον κ. Λάζαρο Τσαβδαρίδη ο οποίος όταν ανέλαβε καθήκοντα δεν ήταν βουλευτής. Εκλέχθηκε στις εκλογές του 2019.

Όμως, όπως είχαμε αποκαλύψει, από το 2018 υπήρχε δικαστική διαμάχη μεταξύ του Δήμου Βέροιας και του νομικού συμβούλου του Δήμου, Γεωργίου Παπαστεργίου.

Όταν το θέμα έφτασε στο Δημοτικό Συμβούλιο, ο δήμαρχος Βέροιας δικαιολόγησε το γεγονός λέγοντας ότι ο κ. Παπαστεργίου ως εργαζόμενος έχει κάθε δικαίωμα να διεκδικήσει αυτά που δικαιούται.

Μετά τις εκλογές του 2019, η προσφυγή του επιλαχόντος βουλευτή Ημαθίας, Φώτη Κουτσουπιά κατά της νομιμότητας της εκλογής του εκλεγμένου, κατά του εκλεγμένου Λάζαρου Τσαβδαρίδου ήταν η αφορμή να υπάρξει δικαστική απόφαση για τον προσδιορισμό της εργασιακής σχέσης των νομικών συμβούλων του Δήμου Βέροιας. Το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι τόσο η κ. Παπαστάμκου, όσο και ο κ. Τσαβδαρίδης δεν είναι υπάλληλοι του Δήμου Βέροιας.  

Το τελευταίο διάστημα το Verianet αποκάλυψε επίσημα έγγραφα αναρτημένα στη «Διαύγεια» που αφορούσαν δεσμεύσεις ποσών για δικαστικές δαπάνες μετά από προσφυγές στα δικαστήρια του «ΓΠ», όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά σε μία από αυτές.

Για τις δικαστικές αυτές υποθέσεις που αφορούσαν τις προσφυγές του νομικού συμβούλου, Γεωργίου Παπαστεργίου, τόσο στο παρελθόν, όσο και πρόσφατα, ο Δήμος Βέροιας προσλάμβανε εξωτερικό δικηγόρο ο οποίος αναλάμβανε την υπεράσπιση του Δήμου έναντι του νομικού του συμβούλου!!!

Όπως είναι φυσικό η κατάσταση αυτή προκάλεσε εύλογες, ποικίλες αντιδράσεις για την εικόνα που παρουσιάζει ένας δήμος  οποίος αναφέρεται στα πινάκια των δικαστικών υποθέσεων να βρίσκεται σε αντιδικία με τον νομικό του σύμβουλο.

Η τελευταία δικαστική διένεξη αφορούσε την «εισφορά αλληλεγγύης» με τη διχογνωμία για το ποιος είναι υποχρεωμένος να την καταβάλλει.

Το θέμα αυτό το αντιμετώπισαν και άλλοι Δήμοι της χώρας και ο καθένας φρόντισε να το επιλύσει με κάποιον τρόπο, αλλά χωρίς να φτάσει η υπόθεση στα δικαστήρια.

Στο δήμο Βέροιας αυτό δεν επιτεύχθηκε. Το ποιος έχει την ευθύνη για την αδυναμία επίλυσης του ζητήματος «εσωτερικά» είναι ερώτημα… Ήταν τόσο ανένδοτοι οι δικηγόροι ή δεν βοήθησε τον διάλογο ο Δήμος δια των κορυφαίων στελεχών του;

Και ενώ υπάρχει ένα μακρύ και ενδιαφέρον προηγούμενο που αναδεικνύει εντελώς μια εντελώς μια άλλη πραγματικότητα, «κάποιοι» θεώρησαν σημαντικό να κάνουν focus μεμονωμένα, πιστεύοντας ότι με αυτό τον τρόπο προσφέρουν χρήσιμες πολιτικές και ενημερωτικές υπηρεσίες.

Και μόνο από την επικαλούμενες «πηγές» γίνεται σαφές από που εκπορεύεται όλη αυτή η ιστορία των «αποκαλυπτικών δημοσιευμάτων» και ανακοινώσεων και ποια είναι η στόχευση.

Αυτά που λέει ο στόχος των δημοσιευμάτων, βουλευτής και νομικός συνεργάτης του Δήμου Βέροιας περί αντιδράσεων του ΣΥΡΙΖΑ για τη συμμετοχή του στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής για τον Νίκο Παππά ίσως να έχουν μια βάση, αλλά όχι ως αιτία. Μάλλον ήταν η αφορμή.

Στην πραγματικότητα τα στοιχεία που στάλθηκαν στα διάφορα ΜΜΕ και οι «πηγές» που αναφέρονται σε ανακοινώσεις, δείχνουν μια βαθύτερη στόχευση.

Είναι γνωστό ότι μέχρι τις εκλογές του 2019 καταγράφηκε στη Βέροια μια κατάσταση που κάποιοι, όχι άδικα, την χαρακτήρισαν «πολιτική σχιζοφρένεια». Ήταν η περίοδος που ο υπεύθυνος τοπικής αυτοδιοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ συμμετείχε στο δημοτικό συμβούλιο ως δημοτικός σύμβουλος, όχι με την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά με την παράταξη της πλειοψηφίας του δημάρχου!!!!

Λιγότερο από 3 μήνες πριν της εκλογές τα τότε στελέχη και οι «καθοδηγητές» του ΣΥΡΙΖΑ προωθούσαν ανοιχτά την στήριξη της επανεκλογής του δημάρχου.  Τελικά, μετά από αντιδράσεις, αυτό δεν εφαρμόστηκε, αλλά μάλλον μόνο τυπικά…

Μετά τις εκλογές ο στηριζόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ υποψήφιος δήμαρχος, Αντώνης Μαρκούλης έκανε δημόσια, φοβερές καταγγελίες, ονομαστικά μάλιστα.

Στις καταγγελίες αυτές ανέφερε ότι κορυφαία στελέχη του κόμματος, μεταξύ των οποίων και ο τοπικός βουλευτής, παραβίασαν την απόφαση του κόμματος και στήριζαν αντίπαλο ψηφοδέλτιο!!!!

Η καταγγελία αυτή που υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να προκαλέσει ραγδαίες εξελίξεις, πέρασε σχεδόν «απαρατήρητη» από της τοπική «ηγεσία» του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος δεν προέβη ούτε καν σε μια τυπική αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος.

Μόλις πριν λίγο καιρό, μετά από εσωκομματικές διαδικασίες, υπήρξε αλλαγή στην τοπική κομματική «ηγεσία», αλλά με τον προηγούμενο περιβάλλον να παραμένει ισχυρό και να έχει έντονη παρουσία.

Σημειώνεται ότι το φαινόμενο της συμμετοχής του υπεύθυνου τοπικής αυτοδιοίκησης σε άλλη παράταξη και όχι στην υποστηριζόμενη παράταξη από τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν ήταν το μόνο φαινόμενο της «ιδιαίτερης» λειτουργίας που έπαιξε καθοριστικό ρόλο.

Είναι προφανές ότι «μηχανισμοί» που θέλουν να κρύψουν «κάτω από το χαλί» χτυπητές αδυναμίες της δημοτικής Αρχής και να μεταθέσουν αλλού τις ευθύνες, βρήκαν μια ευκαιρία, έστω και με «κοντά ποδάρια», καθαρά επικοινωνιακού τύπου.

Τα κεντρικά ΜΜΕ που παρέλαβαν τα «στοιχεία» προφανώς δεν είχαν την πλήρη ενημέρωση για το τι συμβαίνει συνολικά.

Το «περιβάλλον» που τόσο καιρό δρούσε με έναν εξαιρετικά ιδιότυπο τρόπο, χάριν εξυπηρέτησης προσωπικών και ιδιοτελών στοχεύσεων, είχε διαμορφώσει ένα πλέγμα σχέσεων που δεν έχει αλλάξει.

Όπως φαίνεται, για πολύ καιρό ακόμη η μικρή κοινωνία της Βέροιας θα αποτελεί πεδίο εφαρμογής πρωτοποριακών μεθόδων με μια από αυτές την διαστρέβλωση της πραγματικότητας και την κυριαρχία «υπόγειων διαδρομών».

Δ. Καρολ.   


 

 

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ