Ο «Έρημος Σταθμός» του Γιώργου Λιόλιου με τη Βερόνικα Αργέντζη να απογειώνει την παράσταση και τα «παιδιά της Βέροιας» υπέροχους συνταξιδιώτες  

 

«Στον «Έρημο Σταθμό», ο σταθμός ενσαρκωμένος στο πρόσωπο μιας γυναίκας, συνομιλεί με την ίδια του την ιστορία και την πόλη: Τα βαγόνια του τρένου γίνονται ο σκηνικός χώρος αλλά και το μέσο που μας ταξιδεύει στο χώρο και το χρόνο, σε μια ιστορία που πάλλεται και εξελίσσεται. Η ιστορία της Ελλάδας, η ιστορία της Βέροιας, ζωντανεύουν στο θεατρικό έργο του συγγραφέα, δίνοντας το έναυσμα για ένα βαθύ ψυχογράφημα των κατοίκων της πόλης που βρίσκονται σε ένα διαρκές ταξίδι, σε μια μόνιμη αναχώρηση. 

Μαρτυρίες, φωνές και ήχοι από το παρελθόν και το παρόν, είναι τα υλικά αυτής της παράστασης που ανακαλεί μνήμες της νεότερης και σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας. Ο πόλεμος, η μετανάστευση, η προσφυγιά, η επερχόμενη κοινωνική αλλαγή, η ερήμωση και η αναγέννηση της πόλης. Το παρελθόν συνομιλεί με το παρόν. Οι ζωντανοί συνομιλούν με τους νεκρούς τους. Η Ιστορία επαναλαμβάνεται. Η Ιστορία πάντα θα επαναλαμβάνεται»

Τα είπε όλα ο Γιάννης Λασπιάς, ο σκηνοθέτης της παράστασης. Όλα τα άλλα κύλησαν με το βραδινό αεράκι να μην φέρνει μόνο αύρα δροσιάς, αλλά και μνήμες…

Ήταν μια υπέροχη παράσταση, μια ξεχωριστή βραδιά…
 
Πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της δράσης Salonique a Monastir (219 χιλιόμετρα αφήγησης), που έχει τεθεί υπό την αιγίδα του ΟΣΕ με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με αφορμή την συμπλήρωση 130 χρόνων από την κατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκης-Μοναστηρίου και την ανακήρυξη του 2021 ως «Ευρωπαϊκό Έτος Σιδηροδρόμου»

 
Η ταυτότητα της παράστασης

Κείμενο: Γιώργος Λιόλιος

Σκηνοθετική επιμέλεια: Γιάννης Λασπιάς

Καλλιτεχνική επιμέλεια: Στεφανία Βλάχου

Επιμέλεια κίνησης: Αφροδίτη Γεωργιάδου

Ερμηνεύουν: η Βερόνικα Αργέντζη και οι Δαμιανός Οικονομίδης, Ανδριάνα Αμανατίδου, Αναστασία Καραγιάννη, Ευάγγελος Καραϊνδρος και Νίκος Τσέγκος.
 
Μια παραγωγή της εταιρείας πολιτισμού Δρεζίνα και του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Βέροιας

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ