Στο "κόκκινο" οι ευρωπαϊκές αγορές

 

Σημαντικές απώλειες καταγράφουν οι ευρωπαϊκές αγορές με τους επενδυτές να έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στις ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. 

Υποχωρεί ο γερμανικός δείκτης κατά 1,97%, πτώση καταγράφει ο γαλλικός CAC 40 κατά 2,39%, απώλειες σημειώνει και ο δείκτης του Λονδίνου Ftse 100 1,94%.

Στον ευρωπαϊκό νότο ο δείκτης του Μιλάνου επίσης υποχωρεί κατά 2,84% και ο δείκτης της Ισπανίας χάνει 2,45%.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά 1,78%. 

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε τη νέα της στρατηγική δηλώνοντας ότι θέτει στόχο για τον πληθωρισμό στο 2% μεσοπρόθεσμα σε συμμετρική βάση, αντί του χαμηλότερα αλλά κοντά στο 2%. Στόχος είναι να ενισχύσει την αξιοπιστία της μετά από μια δεκαετία που δεν κατόρθωσε να πετύχει τον ισχύοντα στόχο. "Όταν η οικονομία λειτουργεί κοντά στο κατώτατο όριο των ονομαστικών επιτοκίων, απαιτεί ιδιαίτερα ισχυρή ή επίμονη δράση νομισματικής πολιτικής για να αποφευχθεί η παγίωση αρνητικών αποκλίσεων από τον στόχο του πληθωρισμού. Αυτό μπορεί επίσης να συνεπάγεται μια μεταβατική περίοδο στην οποία ο πληθωρισμός είναι αρκετά υψηλότερος από τον στόχο, ανέφερε η ΕΚΤ.

Στα μακροοικονομικά στοιχεία της ημέρας, οι γερμανικές εξαγωγές αυξήθηκαν ξανά τον Μάιο, σηματοδοτώντας μια συνεχιζόμενη ανάκαμψη της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης. Οι εποχικά προσαρμοσμένες εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 0,3% σε μηνιαία βάση, μετά από την προς τα κάτω αναθεωρημένη αύξηση κατά 0,2% τον Απρίλιο, τόνισε η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία. Οι εισαγωγές αυξήθηκαν 3,4% σε μηνιαία βάση, έναντι εκτιμήσεων για αύξηση 0,4%.

Νωρίτερα στην Ασία πτωτικά κινήθηκαν οι αγορές με τις κινεζικές μετοχές στο Χονγκ Κονγκ να δέχονται πιέσεις υπό τον φόβο της επανεμφάνισης κανονιστικών ρυθμίσεων. Η πτώση ήρθε μετά την ανακοίνωση πως το Πεκίνο αυστηροποιεί την επίβλεψη κινεζικών εταιρειών που είναι εισηγμένες στις ΗΠΑ με τις περισσότερες από αυτές να είναι τεχνολογικές εταιρείες. 

Χτες κέρδη σημείωσαν οι βασικοί δείκτες της Wall Street την Τετάρτη, σε μια συνεδρίαση που χαρακτηρίστηκε από εναλλαγές προσήμων για τον Nasdaq και τον S&P 500, προτού κλείσουν σε νέα ιστορικά υψηλά, μετά τη δημοσίευση των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοιχτής Αγοράς (FOMC) της Fed.

 

 

www.capital.gr

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ