Βέροια: Εγκαινιάστηκε «Ο Τοίχος της Μνήμης» στο Αρχαιολογικό Μουσείο παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη (βίντεο)

 

Η μόνιμη ημιυπαίθρια έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Βέροιας με τίτλο “Ο Τοίχος της Μνήμης”, εγκαινιάστηκε το απόγευμα της Παρασκευής 16/7.

Την έκθεση εγκαινίασε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη.

‘’Ο Τοίχος της Μνήμης’’, δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του έργου «Ομογενοποιήση - αισθητική αναβάθμιση - ανάδειξη του ιδιαίτερου χαρακτήρα του Αρχαιολογικού Μουσείου Βέροιας» το οποίο υλοποιήθηκε με αυτεπιστασία από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας (Νοέμβριος 2018-Ιούνιος 2021).

Συνολικά 190 επιτύμβιες στήλες, επιτύμβιοι και τιμητικοί βωμοί και μαρμάρινες σαρκοφάγοι που χρονολογούνται από τον 4 ο αι. π.Χ. έως τον 4 ο αι. μ.Χ. καθαρίσθηκαν, συντηρήθηκαν και αποκαταστάθηκαν αισθητικά και για πρώτη φορά παρουσίασαν συστηματικά στο ευρύ κοινό την προσωπογραφία, τους θεσμούς και τα ιδεώδη της αρχαίας Βέροιας, της πόλης που χάρισε την τελευταία βασιλική δυναστεία του μακεδονικού κράτους, τους Αντιγονίδες, και ως Μητρόπολις και έδρα του «Κοινού των Μακεδόνων», έγινε ο θεματοφύλακας της μνήμης του Μεγαλέξανδρου και του ένδοξου παρελθόντος της Μακεδονίας.

Στο πλαίσιο των εγκαινίων της έκθεσης, παρουσιάστηκε στον ίδιο χώρο, σε συνεργασία με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Βέροιας, το θεατρικό δρώμενο ‘’Επιγράμματα’’. Η προσαρμογή των κειμένων έγινε από τον Γ. Λιόλιο, η σκηνοθετική επιμέλεια από τον Γ. Παρασκευόπουλο, η μουσική επιμέλεια από τον Στ. Μπάμπαλο και τον Δ. Τσιγκενόπουλο. Στην παράσταση συμμετείχαν οι τελειόφοιτοι της δραματικής σχολής ΄΄Σύγχρονο Θέατρο Βασίλης Διαμαντόπουλος’’: Π. Ματζίρης, Σ. Γιαννάκιρης, Στ. Νικολαίδου, Λ. Τότα, Μ. Ταχτσίδου, Μ. – Ν. Παρασκευοπούλου, Ε. Θεμελή, Σ. Ταγταλενίδου, Χρ. Καρλιώτη, Φ. Ντοκατζή, Ολ. Πάπιστα.

Στο βίντεο που ακολουθεί, παρακολουθήστε τον χαιρετισμό της Διευθύντριας της ΕΦΑ Ημαθίας, Αγγελικής Κοτταρίδη και την ομιλία της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνας Μενδώνη.

 

Βέροια - ΕΦΑ Ημαθίας - Εγκαίνια "τοίχος μνήμης" - Κοτταρίδη Μενδώνη 16/7/2021

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ