Νάουσα: Εκδήλωση Μνήμης για την συμπλήρωση 47 ετών από την Κυπριακή τραγωδία (βίντεο)

 

Με αφορμή την συμπλήρωση 47 ετών από την Κυπριακή Τραγωδία και στο πλαίσιο διοργάνωσης Πανελλαδικών Εκδηλώσεων Μνήμης και Απόδοσης της οφειλόμενης Τιμής στους ηρωικώς πεσόντες υπέρ της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας, ο Δήμος Ηρωικής Πόλης Νάουσας, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Κυπρίων Ημαθίας «Ο ΕΥΑΓΟΡΑΣ», πραγματοποίησαν εκδήλωση Μνήμης - Επιμνημόσυνη Δέηση, την Κυριακή 18 Ιουλίου 2021 και ώρα 11:00, στο Ηρώο της Νάουσας.

Μετά την επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο της πόλης, ακολούθησε εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από την Πρόεδρο του Συλλόγου Κυπρίων Ημαθίας «Ο ΕΥΑΓΟΡΑΣ» κ. Ελένη Ψαρά.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Δήμαρχος Νάουσας, Νικόλας Καρανικόλας.

Στη συνέχεια ακολούθησε κατάθεση στεφάνων, κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων, ο εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, ο Υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος,  ο εκπρόσωπος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ., ο Βουλευτής Ν. Ημαθίας, Αναστάσιος Μπαρτζώκας, ο εκπρόσωπος της Κοινοβουλευτής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, ο Βουλευτής Ν. Ημαθίας Άγγελος Τόλκας, ο εκπρόσωπος των Ενόπλων Δυνάμεων, Διοικητής της Β’ Μοίρας Καταδρομών, Πέτρος Παρίσκος, ο Αναπληρωτής Διοικητή Αστυνόμος Β’, Σταύρος Ζαχαριάδης, ο Ανθυποπυραγός, Βασίλειος Αθανασιάδης.

Νάουσα - 47η Επέτειος της τραγωδίας της Κύπρου 18/7/2021

 

Μήνυμα Δημάρχου Νάουσας Νικόλα Καρανικόλα, για τη θλιβερή επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο

Η 20η Ιουλίου είναι για τους Έλληνες ημέρα τιμής και μνήμης για τη μεγαλύτερη εθνική τραγωδία που έλαβε χώρα στη νεότερη ελληνική ιστορία.

Είναι ημέρα απόδοσης φόρου τιμής προς τους ηρωικώς πεσόντες υπέρ της ελευθερίας και της δημοκρατίας και τους αγνοούμενους της εισβολής του Αττίλα.  
47 χρόνια έχουν περάσει από την παράνομη τουρκική εισβολή στην  Κύπρο, την 20η Ιουλίου του 1974, που βύθισε στο πένθος τους συγγενείς των πεσόντων και μετέτρεψε από τη μια μέρα στην άλλη σε πρόσφυγες χιλιάδες οικογένειες, στην ίδια την πατρίδα τους. 

Η θλιβερή αυτή επέτειος αποτελεί ημέρα χρέους του οικουμενικού ελληνισμού, αλλά και του πολιτισμένου κόσμου απέναντι στη μαρτυρική Μεγαλόνησο. 
47 χρόνια μετά, δεν ξεχνάμε τη βαρβαρότητα της τουρκικής εισβολής,  τον ξεριζωμό και την προσφυγιά, το συνεχιζόμενο δράμα των οικογενειών των αγνοουμένων, τους βανδαλισμούς σε εκκλησίες και πολιτιστικά μνημεία.

Οι Έλληνες είμαστε  πάντα στο πλευρό των αδελφών μας Κυπρίων στους αγώνες τους για την επανένωση της Κύπρου και στηρίζουμε την διεκδίκηση μιας βιώσιμης και δημοκρατικής λύσης, μια λύση που θα βάζει τέλος στην κατοχή και θα επανενώνει τη Μεγαλόνησο, στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

 

Η ομιλία της Προέδρου του Συλλόγου Κυπρίων Ημαθίας «Ο ΕΥΑΓΟΡΑΣ» Ελένης Ψαρά

«Πέρασαν κιόλας 47 χρόνια από εκείνο το τραγικό καλοκαίρι του 1974 που ο «Αττίλας» εισέβαλε στα εδάφη της Μεγαλονήσου. Οι κερκόπορτες όμως του πολέμου είχαν ήδη ανοίξει, με το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου δίνοντας την ευκαιρία στην Τουρκία να επιβάλει τα διχοτομικά της σχέδια, καταλαμβάνοντας μέχρι και σήμερα το 37% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η τραγωδία ανείπωτη, χιλιάδες άνθρωποι εκδιώχθηκαν και εκτοπίστηκαν από τις πατρογονικές τους εστίες με την Τουρκία να εφαρμόσει πολιτικές εθνοκαθάρσεις πραγματοποιήθηκαν βιασμοί, σφαγές αμάχων και παιδιών. Η Τουρκία είναι υπεύθυνη για την τύχη 788 Ελλαδιτών και Ελληνοκυπρίων που αγνοούνται μέχρι και σήμερα, ενώ στην προσπάθειά της να αλλοιώσει το δημογραφικό χαρακτήρα του νησιού μετέφερα χιλιάδες εποίκους Ανατόλια. Από τους 20.000 εγκλωβισμένους που παρέμειναν στα κατεχόμενα χωριά τους, σήμερα έχουν απομείνει μερικές εκατοντάδες και ζουν κάτω από συνθήκες εκφοβισμού και στερήσεων, ενώ παράλληλα συνεχίζεται η βεβήλωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Ο φόρος αίματος των θυμάτων βαρύς. Χιλιάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν. Μέσα σε αυτούς, Ελλαδίτες που ηρωικά υπερασπίστηκαν την ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σήμερα, υποκλινόμαστε στη μνήμη των αδελφών μας που έπεσαν στην Κύπρο το 1974. Εκφράζουμε τον σεβασμό και την πατριωτική ευγνωμοσύνη μας προς όλους τους υπερασπιστές της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κύπριους και Ελλαδίτες. 

Μετά από 47 χρόνια τουρκικής κατοχής η Μεγαλόνησος παραμένει χωρισμένη στα δύο, ενώ οι προκλήσεις της Τουρκίας συνεχίζονται αμείωτες, με τις κυπριακές και ελληνικές κυβερνήσεις να αγωνίζονται προκειμένου να βρεθεί μία βιώσιμη λύση.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους παρευρισκόμενους που με την σημερινή τους παρουσία τιμούν τα θύματα της Κυπριακής Τραγωδίας.

Σας ευχαριστώ πολύ!»

 

Για να δείτε φωτογραφίες, πατήστε πάνω στην εικόνα:

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ