Διεθνής Αμνηστία - Τοπική ομάδα Βέροιας: Ελλάδα - Βάλε τέλος στις επαναπροωθήσεις

 

Όλες οι γυναίκες άρχισαν να κλαίνε, η βάρκα γέμισε νερό. Δεν μπορούσα να σταθώ από τον πόνο και άρχισα να ουρλιάζω. Αιμορραγούσα μέσα στη βάρκα.
 
Rima*
 
Η Rima, για να επανενωθεί με την οικογένειά της, ταξίδεψε μέσω Τουρκίας από τη Συρία προς την Ελλάδα. Εκεί, παρότι η ίδια ήταν έγκυος και ταξίδευε μαζί με τον άντρα της και δυο μικρά παιδιά, οι αρχές αρνήθηκαν να τους βοηθήσουν και τους εξανάγκασαν σε επιστροφή
 
Φώναζε για βοήθεια, βούλιαζε και ξαναέβγαινε στην επιφάνεια∙ οι στρατιώτες και οι άντρες στη βάρκα τον κοιτούσαν και δεν έκαναν τίποτε. Τον παρέσυρε το νερό και δεν τον ξαναείδαμε ποτέ.
 
Mustafa*
 
Ο Mustafa από το Μαρόκο προσπάθησε να έρθει στην Ελλάδα τον Νοέμβριο του 2020. Οι αρχές τον έβαλαν μαζί με άλλους δέκα άντρες σε βάρκα για να τους επαναπροωθήσουν στην Τουρκία μέσω του Έβρου.
 
Η Rima και ο Mustafa είναι δύο από τους πιθανώς χιλιάδες ανθρώπους που τον τελευταίο χρόνο έχουν υποστεί τις συνέπειες των επαναπροωθήσεων στα σύνορα της Ελλάδας.
 
Η νέα έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας «Ελλάδα: Βία, ψέματα και επαναπροωθήσεις» τεκμηριώνει μέσα από μαρτυρίες θυμάτων ότι οι επαναπροωθήσεις αποτελούν πλέον την de facto πολιτική διαχείρισης των συνόρων, παρά τις συστηματικές διαψεύσεις εκ μέρους των αξιωματούχων και χάρη σε ένα κλίμα ατιμωρησίας: Η χρήση αυτών των βάναυσων πρακτικών, οι οποίες περιλαμβάνουν απειλή ή χρήση βίας, που ορισμένες φορές ανέρχεται σε βασανιστήρια, απάνθρωπη ή ταπεινωτική μεταχείριση, αυθαίρετες συλλήψεις και κράτηση, είναι συνεχής και συστηματική, γεγονός που τις καθιστά εδραιωμένη μέθοδο ελέγχου των συνόρων στην ξηρά και στη θάλασσα της Ελλάδας.
 
Η Ελλάδα θα πρέπει επιτέλους να αναγνωρίσει τη σοβαρότητα και την έκταση των πρακτικών επαναπροώθησης στη χώρα και να σταματήσει να κλείνει τα μάτια στις απώλειες, στον πόνο και στο κόστος που έχουν αυτές οι πρακτικές στις ανθρώπινες ζωές.
 
Βάλε τέλος στις επαναπροωθήσεις, πες «όχι» στην ατιμωρησία!
 
Ανάλαβε δράση τώρα!
 
Στείλε επιστολή στον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη καλώντας τον:
 
Να διασφαλίσει ότι θα σταματήσουν αμέσως όλες οι επαναπροωθήσεις από τα χερσαία και τα θαλάσσια σύνορα.
Να διεξαγάγει άμεσες, ανεξάρτητες, αμερόληπτες και αποτελεσματικές έρευνες για τους ισχυρισμούς περί παράνομων εξαναγκαστικών επιστροφών, βίας και αυθαίρετων κρατήσεων.
Να παράσχει στα θύματα επαναπροωθήσεων πρόσβαση σε αποτελεσματικά ένδικα μέσα καθώς και τη δυνατότητα να αναφέρουν τις παραβιάσεις δικαιωμάτων στα σύνορα.
* Τα ονόματα έχουν αλλαχτεί για να προστατευτεί η ταυτότητα των ατόμων.
 
 
 
Υπογράφοντας την παρούσα έκκληση, στέλνεις απευθείας επιστολή στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη. Εδώ μπορείς να δεις το κείμενο της επιστολής που θα αποσταλεί στον υπουργό:
 
Προς υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου:
 
Αξιότιμε υπουργέ,
 
Σας γράφω για να εκφράσω τις σοβαρές ανησυχίες μου για τη συστηματική πρακτική των επαναπροωθήσεων και άλλων παραβιάσεων δικαιωμάτων των ανθρώπων σε κίνηση που ακολουθεί η Ελλάδα και που έχουν πλέον αγγίξει τη διάσταση της de facto πολιτικής ελέγχου των συνόρων.
 
Το 2020, πρόσφυγες και μετανάστες/ριες, που συχνά ταξιδεύουν με παιδιά, συνεχίζουν να υφίστανται σοβαρή βία, αυθαίρετες συλλήψεις και κράτηση, καθώς και άλλες κακοποιήσεις, στα ελληνικά σύνορα, για να επαναπροωθηθούν εντέλει στην Τουρκία χωρίς καμία δυνατότητα να ακουστούν οι ανάγκες τους για προστασία.
 
Η Ελλάδα δεν μπορεί πια να αρνείται αυτή την πραγματικότητα. Σας καλώ να διασφαλίσετε επειγόντως ότι οι επαναπροωθήσεις στα σύνορα της Ελλάδας θα σταματήσουν και δεν θα επαναληφθούν στο μέλλον. Η Ελλάδα οφείλει να προστατεύει τους ανθρώπους στα σύνορά της, σύμφωνα και με τις εθνικές και διεθνείς υποχρεώσεις της ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα.
 
H κουλτούρα ατιμωρησίας που επικρατεί είναι o βασικός μοχλός αυτών των παραβιάσεων. Μπορείτε να το αλλάξετε αυτό, διασφαλίζοντας ότι οι καταγγελίες θα διερευνώνται αποτελεσματικά, οι άνθρωποι στην Ελλάδα θα έχουν πρόσβαση σε διαδικασίες προστασίας και ότι οι επιχειρήσεις συνοριακών ελέγχων θα διεξάγονται με τρόπο που συμβαδίζει με τη νομοθεσία για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
 
Με εκτίμηση,
 
 
 
 
ΤΟΠΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΒΕΡΟΙΑΣ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑΣ
 
Η ομάδα μας ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2020 στη Βέροια. Η πανδημία του Κορωνοϊού μας οδήγησε σε διαδικτυακές συναντήσεις, όμως ορμώμενοι από την επιθυμία μας για την προώθηση και προάσπιση των δικαιωμάτων κάθε ανθρώπου και τη διασφάλιση αυτών χωρίς καμία εξαίρεση ή διάκριση, μπήκαμε αποφασισμένοι να συνδράμουμε στο έργο της διεθνούς αμνηστίας και να παλέψουμε, συμβάλλοντας όσο μπορούμε κι εμείς σε αυτό το παγκόσμιο κίνημα. 
 
Στην παρούσα χρονική συγκυρία πραγματοποιήσαμε το Μάιο του 2021 διαδικτυακή εκδήλωση που αφορούσε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος της υγείας εξ αφορμής φυσικά και της πανδημίας, και το πόσο απροσπέλαστο έχει γίνει το δικαίωμα πρόσβασης στην υγεία. Η εκδήλωση αυτή στέφτηκε με επιτυχία καθώς πολλοί συμμετέχοντες την παρακολούθησαν και ολοκληρώθηκε με καταιγισμό ερωτήσεων στους ομιλητές μας ενώ το ζήτημα μένει πάντα επίκαιρο και συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για το δικαίωμα πρόσβασης στην υγεία. 
 
Σήμερα, ασχολούμαστε με το τεράστιο ζήτημα των παράνομων επαναπροωθήσεων που πραγματοποιεί η Ελλάδα εις βάρος των αιτούντων άσυλο, προσφύγων και μεταναστών.  Συστηματικά η Ελλάδα διέπραξε πολλές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων για να αποτρέψει ανθρώπους να εισέλθουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η έρευνα της διεθνούς αμνηστίας τεκμηριώνει 21 νέα περιστατικά επαναπροωθήσεων και άλλες παραβιάσεις που συνέβησαν μεταξύ Ιουνίου και Δεκεμβρίου 2020, με βάση τις μαρτυρίες 16 ατόμων. Η έκθεση που συνέταξε η διεθνής αμνηστία αποδεικνύει τη συνεχή, συστηματική χρήση βάναυσων τακτικών από την Ελλάδα ως μια εδραιωμένη μέθοδο ελέγχου των συνόρων στην ξηρά και στη θάλασσα μέσα από τα όσα βίωσαν οι μάρτυρες. Ως τοπική ομάδα της Διεθνούς Αμνηστίας στη Βέροια, σας καλούμε να αντιδράσουμε όλοι μαζί στο σύνολο αυτών των παράνομων πράξεων και παραβιάσεων βασικών διεθνών ανθρωπίνων δικαιωμάτων ατόμων που υφίστανται διαρκή βία, εκδιώξεις και κακομεταχείριση δίχως προστασία από κανένα κράτος. Σας καλούμε να υπογράψετε την έκκληση της διεθνούς αμνηστίας προς τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου με σκοπό την παύση των παράνομων επαναπροωθήσεων! 
 
«Το κερί δεν καίει για μας, αλλά για όλους εκείνους που αποτύχαμε να σώσουμε από τη φυλακή, για εκείνους που πυροβολήθηκαν στον δρόμο για την φυλακή, που βασανίστηκαν, που απήχθησαν, που εξαφανίστηκαν. Γι' αυτό είναι το κερί.» Peter Benenson. 
 
 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ