Βέροια: Το «Γαϊτάνι» «ξεσήκωσε» με Κρητικά την Τσούπελη .. (βίντεο)

 

Το γαϊτάνι είναι ένα μάλλινο, βαμβακερό ή μεταξωτό κορδόνι που έχει πλεχτεί περίτεχνα με τρεις είτε τέσσερις κλωστές, που στόλιζε συνήθως το κάτω μέρος των μανικιών ή τον ποδόγυρο. Το μουσικό σχήμα Γαϊτάνι είναι το συγκρότημα που δημιούργησαν ο Ηλίας Ανδρεουλάκης, ο Μάριος Μπορμπουδάκης και ο Κωστής Κυριτσάκης, τρεις φίλοι με καταγωγή από την Κρήτη, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια ζουν και δραστηριοποιούνται μουσικά στη Θεσσαλονίκη. Στόχος τους είναι να πειραματιστούν με νέους ήχους και νέες προσεγγίσεις πάνω στην παραδοσιακή, αλλά και τη σύγχρονη κρητική μουσική.

Ο μουσικός πειραματισμός του σχήματος αφορά, αφενός, τον τρόπο ερμηνείας και εκτέλεσης των μελωδιών, που είναι άλλοτε έντονα παλαιικός και άλλοτε με πολλά σύγχρονα στοιχεία, και αφετέρου την προσθήκη του βιολοντσέλου, του οποίου ο ήχος ταιριάζει ιδιαίτερα με το ύφος της κρητικής μουσικής.

Κατά καιρούς, έχουν γίνει διάφορες προσπάθειες ένταξης τόσο του τσέλου όσο και άλλων κλασσικών οργάνων στο οργανολόγιο της κρητικής μουσικής, αλλά είναι η πρώτη φορά που το τσέλο αναλαμβάνει έντονα σολιστικό ρόλο και μοιράζεται ισάξια τις μουσικές φράσεις με τη λύρα και το λαγούτο. Με τον τρόπο αυτόν, αναδεικνύονται ταυτόχρονα τα τρία όργανα του σχήματος με απόλυτη ισορροπία, όπως και σε ένα άρτια πλεγμένο γαϊτάνι, έχοντας όμως πάντοτε ως στόχο να εξυπηρετήσουν και να αναδείξουν την ίδια την κρητική μουσική.

Ανδρεουλάκης Ηλίας - λύρα

Μπορμπουδάκης Μάριος - λαγούτο

Κυριτσάκης Κωστής - τσέλο, μαντολίνο

Παρασκευόπουλος Στάθης – κρουστά

 

Το απόγευμα της Κυριακής, το μουσικό συγκρότημα «Γαϊτάνι», ξεσήκωσε την γειτονιά της οδού Τσούπελη με Κρητικά..

Απολαύστε τους στο βίντεο που ακολουθεί:

Βέροια - Κρητικά με το Γαϊτάνι 18/7/2021

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ