«Εφυγε» ο Οτέλο Ντε Καρβάλιο, ο επικεφαλής της "επανάστασης των γαριφάλων"

 

Το γαρίφαλο μαράθηκε. Ο Οτέλο Ντε Καρβάλιο, ο επικεφαλής της λεγόμενης επανάστασης των Γαριφάλων, που οδήγησε στην ανατροπή του δικτάτορα της Πορτογαλίας Σαλαζάρ, άφησε χθες την τελευταία του πνοή στο στρατιωτικό νοσοκομείο της Λισαβόνας, σε ηλικία 84 ετών. O Oτέλο Νούνο Σαράιβα Ντε Καρβάλιο γεννήθηκε το 1931 στη Μοζαμβίκη, τότε πορτογαλική αποικία.

Στις 25 Απριλίου του 1974, έχοντας αποκτήσει τον βαθμό του ταγματάρχη, τέθηκε επικεφαλής ενός κινήματος προοδευτικών στρατιωτικών που ανέτρεψαν σχεδόν αναίμακτα μια δικτατορία σχεδόν 50 χρόνων. Πάντα μάχιμος, ο Ντε Καρβάλιο διεκδίκησε δύο φορές την προεδρία της Πορτογαλίας, καταδικάστηκε για την υποτιθέμενη συμμετοχή του σε ένοπλη ακροαριστερή οργάνωση, πέρασε τέσσερα χρόνια στη φυλακή και, το 1989, έλαβε χάρη από τον τότε πρόεδρο Μάριο Σοάρες.

Ο Οτέλο Ντε Καρβάλιο, ίνδαλμα και σημείο αναφοράς για την πορτογαλική αριστερά -και όχι μόνο- δεν σταμάτησε ποτέ να παρεμβαίνει στα πράγματα, με μια δόση πικρίας για την επανάσταση που έμεινε στη μέση. «Δεν μπορώ», είχε πει, «να αποδεχτώ αυτές τις διαφορές. Εμένα με σοκάρουν. Και οι άλλοι; Αυτοί που σηκώνονται στις 5 το πρωί για να πάνε να δουλέψουν στο εργοστάσιο και φτάνουν στο τέλος του μήνα με έναν μισθό πείνας;». Είχε πει, επίσης, πως «η Πορτογαλία άξιζε κάτι καλύτερο από τα δύο εκατομμύρια που ζουν σε συνθήκες φτώχειας». Μια πρόκληση για τις σημερινές και τις επόμενες γενιές στην Πορτογαλία, την Ισπανία, την Ελλάδα και παντού.

Πηγή: efsyn.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ