ΕΦΑ Ημαθίας – «Φεστιβάλ Αιγών»: Τραγούδια από το Αφγανιστάν, την Ιορδανία, το Λίβανο, στο Αρχαίο Θέατρο της Μίεζας (βίντεο)

 

Το Φεστιβάλ Αιγών, το απόγευμα του Σαββάτου, μεταφέρθηκε στο Αρχαίο Θέατρο της Μίεζας.

Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να δουν και να ακούσουν την  Elenore Fourniau που μαζί με την εξαμελή ορχήστρα παρουσίασαν τραγούδια από το Αφγανιστάν σε συνοδεία με το αφγανικό ραμπάπ του Efren Lopez και την ινδική τάμπλα του Ciro Montanari.

Ο HaigYazdjian ερμήνευσε τραγούδια από την Ιορδανία και το Λίβανο, χώρες στις οποίες επίσης άφησε το αποτύπωμά του ο Μ. Αλέξανδρος.

Η αρχαία Βακτριανή η μυθική χώρα των πενήντα ανυπότακτων εθνοτικών ομάδων και θέατρο άπειρων επιδρομών και κατακτήσεων, εκπροσωπήθηκε από μία αρχέγονη γοητευτική μουσική, που η αρχή της χάνεται στα βάθη του χρόνου.

Συνάντησε το πλέον μελωδικό όργανο κρουστό στον κόσμο, την ινδική τάμπλα που καθήλωσε και ταξίδεψε τον ακροατή πίσω στον χρόνο και τον ήχο των πρόδρομων συγγενικών της οργάνων, που ηχούσαν στην αχανή χώρα 2.500 χρόνια πριν και πιθανόν ο στρατηλάτης να είχε απολαύσει στις νικητήριες γιορτές του.

Την εκδήλωση προλόγισαν η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Ναουσας Δώρα μπαλτατζίδου και η Προϊσταμένη της ΕΦΑ Ημαθίας, Αγγελική Κοτταρίδη, ενώ το παρών έδωσε η Ομάδα του Τμήματος Σαμαριτών- Διασωστών του Ερυθρού Σταυρού Ναουσας.

 

 

ΕΦΑ Ημαθίας-Αρχαίο Θέατρο Μίεζας-Στους δρόμους του Αλέξανδρου  21/8/2021

 

Συμμετείχαν οι μουσικοί:

Τάσος Πούλιος – κανονάκι
Γιώργος Κοντογιάννης – λύρα
Ταξιάρχης Γεωργούλης – ούτι
Νίκος Παραουλάκης – νέυ
Απόστολος Σιδέρης – κοντραμπάσο
Φοίβος Αποστολίδης – κρουστά

 

Χορός Attan (ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ)
Το Αττάν είναι μια μορφή χορού που προέρχεται από την εθνοτική ομάδα των Παστούν. Προερχόμενος από το σημερινό ανατολικό Αφγανιστάν, μεταφέρθηκε στις σημερινές παστούν περιοχές του Αφγανιστάν και του Πακιστάν. Το Αττάν ξεκίνησε ως λαϊκός χορός που διεξάγεται από τους παστούν σε περιόδους πολέμου ή κατά τη διάρκεια γάμων ή άλλων εορτασμών (αρραβώνες, Ναβρόζ και άτυπες συγκεντρώσεις). Σήμερα θεωρείται ο εθνικός χορός του Αφγανιστάν, και είναι ένας ειδικός τύπος χορού που εκτελείται από έναν θίασο 50 έως 100 χορευτών οι οποίοι κουνάνε μαντήλια στον αέρα ενώ οι μουσικοί χτυπούν τύμπανα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ