Βέροια: Εορτασμός της 99ης Επετείου Μνήμης της Γενοκτονίας των Μικρασιατών από το Τουρκικό κράτος (19/9/21)

 

Η 14η Σεπτεμβρίου είναι η ημερομηνία που ξεκίνησε η καταστροφή και το Γιαγκίνι της Σμύρνης.Η Βουλή των Ελλήνων με καθυστέρηση .....76 χρόνων , καθιέρωσε με απόφαση της το 1998 την ημερομηνία αυτή ως ημέρα ΕΘΝΙΚΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ.

Ένας χρόνος μας χωρίζει για να συμπληρωθεί ένας αιώνας από την αποφράδα ημέρα των γεγονότων της Γενοκτονίας και της Μικρασιατικής καταστροφής!! Και όμως εξακολουθεί η ημέρα αυτή να μας λυπεί και να πληγώνει τις ψυχές μας !!

Πως θα μπορούσε άλλωστε να είναι διαφορετικά  αφού οι δεύτερης και τρίτης γενιές απόγονοι έχουμε νωπές ακόμη τις παραστάσεις και τις διηγήσεις τους για τις σφαγές και τον ξεριζωμό.Έχουμε καθήκον και ιερό χρέος να κρατάμε ζωντανές αυτές τις μνήμες και να τις μεταγγίζουμε στις επόμενες γενιές ώστε να τους θυμίζουν τις αλησμόνητες πατρίδες και να τους καθοδηγούν !!

Η καταστροφή της Σμύρνης και των  Ελληνικών πόλεων της ΙΩΝΙΑΣ ,ΑΙΟΛΙΑΣ
οι σφαγές και το μακελάρισμα απο τον Τουρκικό όχλο,ήταν μια πράξη προσχεδιασμένη με σκοπό την εξόντωση και τον αφανισμό κάθε Ελληνοχριστιανικού στοιχείου, που ξεκίνησε το 1915 χρονιά Γενοκτονίας των Αρμενίων και εν συνεχεία των Ποντίων του Καυκάσου .

Χαρακτηριστική είναι η φράση του Κεμάλ που τον ΄Αύγουστο του 1923, ένα μήνα μετά την υπογραφή της συνθήκης της Λωζάνης, (24 Ιουλίου1923) βροντοφώναξε μέσα στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση την περίφημη φράση--ύβρη ,<<,ΕΠΙ ΤΕΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΞΕΡΙΖΩΣΑΜΕ >> τίτλο που χρησιμοποιεί ο συγγραφέας Χάρης Τσιρκινίδης στο βιβλίο του!!

Είναι δύσκολο να προσδιοριστεί με ακρίβεια ο αριθμός των ξεριζωμένων και των θυμάτων.Σύμφωνα όμως με εκτιμήσεις Ελλήνων και ξένων ιστορικών τουλάχιστον 500.000 είναι τα θύματα και 1.300.000  περίπου οι ξεριζωμένοι απο τις πατρίδες τους.Μια αληθινή και συγκλονιστική μαρτυρία του ξεριζωμού, περιγράφει η ΔΙΔΩ  ΣΩΤΗΡΙΟΥ στο βιβλίο της ΜΑΤΩΜΕΝΑ ΧΩΜΑΤΑ 

<<Παράτησαν σκοτωμένα παιδιά,και γονείς άταφους.Παράτησαν περιουσίες ,τον καρπό στα δέντρακαι στα χωράφια ,την σοδειά στην αποθήκη, το κομπόδεμα στο συρτάρι ,τα πορτραίτα των προγόνων στους τοίχους και βάλθηκαν να τρέχουν κυνηγημένοι.Κοιμήθηκαν από βραδίς νοικοκυραίοι και ξύπνησαν φυγάδες ,'αστεγοι και ζητιάνοι στα λιμάνια του Πειραιά, της
Σαλονίκης του Βόλου και της Πάτρας με μια θλιβερή ταμπέλα κρεμασμένη στο στήθος τους  ""ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ""

Δυστυχώς δεν είχε τέλος το δράμα τους.Με ξενοφοβία  και ρατσισμό αντιμετωπίσθηκαν απο τους γηγενείς ομόθρησκους και ομόγλωσσους συνέλληνες!! Ωστόσο κατάφεραν σε σύντομο χρονικό διάστημα να αφομοιωθούν στις τοπικές κοινωνίες και να ξεκινήσουν μια νέα αρχή στις καινούργιες πατρίδες! Αυτούς τους ήρωες λοιπόν της προσφυγιάς και τα θύματα θα τιμήσουμε και θα θυμηθούμε στο ετήσιο Αρχιερατικό μνημόσυνο που θα τελεσθεί Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου στον Ιερό Ναό Κωνσταντίνου και Ελένης στις εργατικές κατοικίες.

Για το ιστορικό της ημέρας θα μιλήσει ο εκ Σμύρνης καταγόμενος Μητροπολίτης μας κ.κ.ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ

 

 

Εκ του Δ,Σ.
ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟΥ  ΣΥΛΛΟΓΟΥ Ν.ΗΜΑΘΙΑΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ