Λειτουργία κλιμακίου για δωρεάν rapid tests σε μη εμβολιασμένους μαθητές και την περιοχή της Μελίκης ζητάει ο Λάζαρος Τσαβδαρίδης

 

Να λειτουργήσει κλιμάκιο διεξαγωγής δωρεάν rapid tests και στη Μελίκη Ημαθίας που θα διευκολύνει τους ανεμβολίαστους μαθητές που έρχονται σε επαφή με κρούσμα κορονοϊού ζητάει από το Υπουργείο Υγείας ο Αν. Γεν. Γραμματέας ΚΟ της ΝΔ και Βουλευτής Ημαθίας κ. Λάζαρος Τσαβδαρίδης με σχετική Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή.

Ο κ. Τσαβδαρίδης σημειώνει ότι επικρατεί έντονος προβληματισμός στις εκπαιδευτικές κοινότητες περιφερειακών περιοχών της χώρας από το γεγονός ότι ενώ σύμφωνα με τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την Κυβέρνηση ζητείται από τους μη εμβολιασμένους μαθητές όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων η συχνή διεξαγωγή 2 δωρεάν rapid τεστ σε δημόσιες δομές (επιπλέον των self tests που είναι προγραμματισμένα) προκειμένου και ορθώς να τηρηθούν όλα τα απαραίτητα υγειονομικά πρωτόκολλα σε περίπτωση στενής επαφής με κρούσμα κορονοϊού,

εντούτοις δεν είναι εφικτή η εύκολη πρόσβαση στις σχετικές δημόσιες δομές λόγω σημαντικής γεωγραφικής απόστασης.

Χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Τσαβδαρίδης την περιοχή της Μελίκης του Δήμου Αλεξάνδρειας Ημαθίας όπου ενώ έχουν σημειωθεί ήδη 4 κρούσματα σε εκπαιδευτική μονάδα, η διεξαγωγή των δωρεάν rapid tests θα πρέπει να γίνει ή σε μονάδα που βρίσκεται στο ΚΑΠΗ της Βέροιας (απόστασης 20 χλμ) ή σε μονάδα που βρίσκεται στο Κέντρο Υγείας Αλεξάνδρειας (απόστασης περίπου 20 χιλ. επίσης).

Επιπροσθέτως από την σημαντική γεωγραφική απόσταση, πρόβλημα δημιουργείται και από τους χρονικούς περιορισμούς διεξαγωγής των δωρεάν rapid tests καθώς στις ανωτέρω μονάδες τα tests πρέπει να γίνονται κατόπιν ραντεβού στις ώρες λειτουργίας τους (μέχρι το μεσημέρι) κάτι που όπως γίνεται κατανοητό δεν διευκολύνει ούτε τη μαθητιώσα νεολαία ούτε τους εργαζόμενους γονείς.

Ως εκ τούτου, υπογραμμίζει ο Βουλευτής Ημαθίας και προκειμένου να μην αναγκάζονται οι οικογένειες των μαθητών να καταφεύγουν στη διεξαγωγή rapid tests επί πληρωμή σε ιδιωτικά ιατρεία ή σε φαρμακεία της περιοχής τους είναι σημαντικό να πολλαπλασιαστούν τα κλιμάκια διεξαγωγής των συγκεκριμένων τεστς στην ελληνική περιφέρεια που βρίσκεται μακριά από αστικά κέντρα.

Στην ευρύτερη περιοχής της Μελίκης του Δήμου της Αλεξάνδρειας για παράδειγμα θα μπορούσε μία τέτοια μονάδα να λειτουργήσει στο Περιφερειακό Ιατρείο Μελίκης, διευκολύνοντας καταλυτικά την όλη διαδικασία.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ