Η ακρίβεια «δείχνει τα δόντια της» - Φόβοι για νέα εκτόξευση των τιμών!

 

Το καλάθι της νοικοκυράς, αυτή η φράση που έχει χρησιμοποιηθεί πολλάκις ως δημοσιογραφικό κλισέ αλλά και ως «έκφραση» λαϊκιστικής πολιτικής, θα… δεινοπαθήσει το επόμενο διάστημα. Ήδη το «κύμα» ακρίβειας έχει χτυπήσει βασικά αγαθά και προϊόντα, όμως τα χειρότερα έπονται, διότι τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με τις αναλύσεις των ειδικών, θα κορυφωθεί και η άνοδος του πληθωρισμού. Η κυβέρνηση, πάντως, δηλώνει έτοιμη να παρέμβει εκ νέου, εφόσον χρειαστεί, υιοθετώντας νέα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών.

Το υψηλό κόστος ενέργειας, οι αυξήσεις στις τιμές των πρώτων υλών, καθώς και το κόστος στις μεταφορές που επίσης έχει πάρει για τα καλά την ανιούσα, έχει δημιουργήσει ένα εκρηκτικό «κοκτέιλ» που επηρεάζει σειρά βασικών προϊόντων και αναγκάζει τον καταναλωτή να βάλει πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη. Το πιθανότερο είναι η κατάσταση να δυσχεράνει, παρά να εξομαλυνθεί τους επόμενους μήνες, με αποκορύφωμα την περίοδο των Χριστουγέννων. Οικονομολόγοι και λοιποί ειδικοί, προβλέπουν ότι κατά το επόμενο τρίμηνο θα σημειωθεί έκρηξη του πληθωρισμού στη χώρα, που σε συνδυασμό με τις λοιπές δυσμενείς συνθήκες στην αγορά, θα εκτοξεύσουν τις τιμές σε σειρά βασικών αγαθών. 

Εάν επιβεβαιωθεί η συγκεκριμένη πρόβλεψη τότε η συντριπτική πλειοψηφία των προϊόντων θα ανατιμηθεί τουλάχιστον μέχρι και 5%, ενώ θα προκύψουν και αυξήσεις μαμούθ», σε συγκεκριμένες κατηγορίες. Ήδη, άλλωστε, κάποιες κατηγορίες τροφίμων ξεχωρίζουν ως προς τις ανατιμήσεις, δημιουργώντας πρόσθετο πρόβλημα στον οικογενειακό προϋπολογισμό. Για παράδειγμα το φρέσκο ψωμί έχει ανατιμηθεί έως 15%, ενώ πολύ υψηλή, της τάξεως του 25%, είναι η αύξηση των τιμών στα νωπά λαχανικά, ιδίως τα εισαγόμενα.

Υπό αυτό το πρίσμα και τον φόβο ότι οι επόμενοι μήνες είναι ιδιαιτέρως κρίσιμοι, η κυβέρνηση αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόσθετων παρεμβάσεων, προς ενίσχυση νοικοκυριών. Μεταξύ των μέτρων που βρίσκονται υπό επεξεργασία είναι η απόδοση κοινωνικού μερίσματος κατά τη περίοδο των Χριστουγέννων, χωρίς ωστόσο να έχει αποσαφηνιστεί σε ποιους και υπό ποιες προϋποθέσεις θα αποδοθεί.

 

Οι παρεμβάσεις στην ενέργεια

Σ’ ό,τι αφορά το αμιγώς ενεργειακό πεδίο η κυβέρνηση έχε προχωρήσει σε επιδότηση ρεύματος, αύξησης του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης, καθώς και απόδοσης για πρώτη φορά επιδόματος για φυσικό αέριο. Ως προς την ηλεκτρική ενέργεια, έχει αποσαφηνιστεί ότι η επιδότηση θα είναι 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα και θα καταβληθεί σε όλους τους καταναλωτές χαμηλής τάσης, επιχειρήσεις και νοικοκυριά για κατανάλωση έως 300 κιλοβατώρες το μήνα, στο διάστημα Σεπτεμβρίου - Δεκεμβρίου χωρίς να αποκλείεται παράταση αν χρειαστεί.

Για το φυσικό αέριο πληροφορίες αναφέρουν ότι θα επιδοτηθούν οι οικιακοί καταναλωτές με παραπλήσιο ποσό ανά μεγαβατώρα, και πάλι με όριο στην κατανάλωση και με κοινωνικά κριτήρια.

Και για το πετρέλαιο η αύξηση του επιδόματος θα είναι  κατά 20%, ενώ τα κριτήρια θα παραμείνουν αμετάβλητα.

 

www.sofokleousin.gr

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ