ΚΕΠΑ: Ο γιατρός έπιασε το νυστέρι…

 

Μήνυμα με πολλούς και «ευδιάκριτους» αποδέκτες απευθύνει μέσα από το προφίλ του ο νέος πρόεδρος της ΚΕΠΑ του Δήμου Βέροιας, Κώστας Ρίζος.

Ο γιατρός, που στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου παρέλαβε το «χαρτοφυλάκιο» με αστική ευγένεια, μια μέρα μετά έπιασε το νυστέρι.

Στο δημοσίευμα του τονίζει ότι «ο σχεδιασμός της πολιτιστικής δράσης να βασίζεται στις ιδιαιτερότητες της περιοχής», θίγει το ζήτημα της διαχείρισης του δημοτικού χρήματος και κάνει λόγο «περιστασιακά καλλιτεχνικά πυροτεχνήματα» και «ελιτισμούς».

Το νόημα του δημοσιεύματος σαφώς εύληπτο και αντιληπτό, πιθανόν να αυξήσει τις ήδη υφιστάμενες ανησυχίες από την αλλαγή στην διοίκηση της Δημοτικής Επιχείρησης, ενώ αναμένονται αντιδράσεις από τα «κέντρα» που βρήκαν εύφορο έδαφος στην προηγούμενη διοίκηση…


Γράφει ο Κώστας Ρίζος:

"Είναι ιδιαίτερη τιμή για μένα η ανάθεση από τον Δήμαρχο κύριο Βοριαζίδη, της προεδρίας του Διοικητικού συμβουλίου της ΚΕΠΑ ενός από τους δυο σημαντικούς φορείς πολιτισμού του Δήμου μας.

Θεωρώ τη θέση αυτή ιδιαίτερης ευθύνης για τους εξής βασικούς λόγους. Γιατί, πρώτα πρώτα, για την ανάπτυξη των προτεραιοτήτων και δραστηριοτήτων είναι απαραίτητο να γίνει η ανίχνευση, η καταγραφή των πολιτιστικών και κοινωνικών αναγκών και ιδιαιτεροτήτων του Δήμου και ο σχεδιασμός της πολιτιστικής δράσης να βασίζεται στις ιδιαιτερότητες της περιοχής και να τις αξιοποιεί, και παράλληλα να υπάρχει εξειδικευμένο προσωπικό για να συλλαμβάνει, να σχεδιάζει και να υλοποιεί τα προγράμματα που κάποια μπορεί να είναι ποιοτικά φιλόδοξα, οπότε απαιτείται διαδημοτική και διαπεριφερειακή συνεργασία.

Επιπρόσθετα, η διαχείριση δημοτικού χρήματος μου προκαλεί το αίσθημα αυξημένης ευθύνης γιατί το χρήμα αυτό πηγάζει από τους πολίτες και πρέπει να επιστρέψει με τον καλύτερο τρόπο με έργο, σε αυτούς που μας εξέλεξαν στις θέσεις αυτές αλλά και σε αυτούς που δεν μας επέλεξαν ως εκπροσώπους τους αλλά έχουν τα ίδια ακριβώς δικαιώματα!

Τα προηγούμενα διοικητικά συμβούλια άφησαν μια παρακαταθήκη με τις δράσεις τους που κατέταξαν την ΚΕΠΑ δήμου Βέροιας σε μια από τις υψηλότερες θέσεις, με αποτέλεσμα την Πανελλήνια αναγνώριση και εκτίμηση.

Καλούμαστε να συνεχίσουμε προς αυτή την κατεύθυνση, να διατηρήσουμε την υψηλή μας θέση και αν μπορούμε να την οδηγήσουμε ψηλότερα!

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση εκφράζει και αντιπροσωπεύει μια δημοκρατική λαϊκή εξουσία και εξυπηρετεί όλους τους πολίτες ισότιμα σε όλες τις ανάγκες τους. Επομένως, είναι ο καταλληλότερος φορέας άσκησης πολιτιστικής πολιτικής. Αυτό επιτυγχάνεται όταν ακούει καθημερινά τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και εκφράζει τις αντιλήψεις της.

Η πολιτιστική δράση είναι αποτέλεσμα της ενεργοποίησης και συμμετοχής του πολίτη. Το ζητούμενο είναι (και αυτό νοείται ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ για εμένα) τα σπουδαία πολιτιστικά γεγονότα, παραγωγές, να ξεκινούν από εδώ, να φέρουν ενδιαφερόμενους να τις παρακολουθήσουν στον τόπο δημιουργίας τους και μετά να παίρνουν το δρόμο τους προ τα έξω, και όχι οι έτοιμες παραγωγές του κέντρου με μονοπώληση περιστασιακών καλλιτεχνικών πυροτεχνημάτων με μετακινήσεις “γνωστών ονομάτων” που η λάμψη τους διαρκεί όσο και η παρουσία τους, αποφεύγοντας παράλληλα την παγίδα του “ελιτισμού” και του “πολιτισμού των εκλεκτών”, με σχήματα τα οποία κινούνται πάνω από το λαό και τα προβλήματά του.

Η Τ. Α μπορεί να είναι ο πυρήνας που θα συσπειρώσει και θα εμπνεύσει. Η ανεκτίμητη προσφορά του όμως είναι ότι πρέπει να σπάει τα όρια, να υπερβαίνει τα σύνορα. Να κάνει το τοπικό, οικουμενικό και το ατομικό, καθολικό.

Τότε νομίζω ότι θα έχουμε πετύχει το σκοπό μας!"


Σ.σ. Η φωτο δεν επιλέχθηκε τυχαία… Πίσω στο φόντο το ρολό με το χαρτί καθαρισμού… Για το επόμενο βήμα…

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ