Βέροια: Με απ’ ευθείας ανάθεση - Σε εταιρία παραγωγής φωτοτυπιών (!) οι βιντεοσκοπήσεις του Δημοτικού Συμβουλίου!!!! – 7.000 ευρώ για 3 συνεδριάσεις; (σχετικό έγγραφο)

 

Σε εταιρία παραγωγής φωτοτυπιών ανέθεσε ο Δήμος Βέροιας τις βιντεοσκοπήσεις των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου και μάλιστα με το εξωφρενικό ποσό των 2.330 ευρώ ανά συνεδρίαση!!!!

Αυτό προκύπτει από έγγραφα που αναρτήθηκαν (υποχρεωτικά) στη «Διαύγεια».

Σύμφωνα με το σχετικό έγγραφο, το οποίο υπογράφεται από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, Καλλίστρατο Γρηγοριάδη, πρόκειται για απ’ ευθείας ανάθεση και μάλιστα με πρωτοβουλία του Δήμου!!!

Όπως αναφέρεται, στις 23/11/2021 ο Δήμος Βέροιας απευθύνθηκε σε εταιρία υπηρεσίας φωτοτυπιών ώστε αυτή να υποβάλει προσφορά για τη βιντεοσκόπηση των συνεδριάσεων!!!

Η εταιρία υπηρεσίας φωτοτυπιών υπέβαλε προσφορά την επόμενη ημέρα η οποία εγκρίθηκε αμέσως αφού κρίθηκε ότι είναι εναρμονισμένη στην έκθεση του τμήματος Τεχνολογιών! Μιλάμε για μοναδική ταχύτητα!!! Ούτε προσυμφωνημένο να το είχαν...

Όμως τα εκπληκτικά δεν τελειώνουν εδώ. Από εδώ αρχίζουν…

Ενώ ως ημερομηνία ανάθεσης αναφέρεται η 24η Νοεμβρίου, η "μέθοδος" (διότι περί "μεθόδου" πρόκειται) των «μεικτών» συνεδριάσεων και των βιντεοσκοπήσεων από το συγκεκριμένο συνεργείο ξεκίνησε στις 25 Οκτωβρίου!!!

Ήταν εκείνη η συνεδρίαση για την οποία υπάρχουν βάσιμοι λόγοι ακυρότητας αφού κατά γενική ομολογία, λόγω του άθλιου ήχου δεν μπορούσε να υπάρξει διάλογος μεταξύ των εντός και εκτός της αίθουσας!!!

Η επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου έγινε στις 15 Νοεμβρίου, δηλαδή σε ημερομηνία προγενέστερη από αυτή που αναφέρεται ως ημερομηνία ανάθεσης.

Δηλαδή ο Δήμος Βέροιας σε δύο συνεδριάσεις απασχόλησε παράνομα κάποιο "συνεργείο" και μάλιστα σε περίοδο ιδιαίτερα αυξημένων υγειονομικών μέτρων. Τα άτομα που βρίσκονταν στην αίθουσα, ήταν εκεί παράνομα με ευθύνη του Δήμου Βέροιας!!!!

Από το έγγραφο προκύπτει επίσης ότι ο Δήμος Βέροιας όταν αναγνώρισε την ανάγκη βιντεοσκόπησης των συνεδριάσεων, απευθύνθηκε αποκλειστικά και μόνο σε μια εταιρία και αυτή ήταν μια εταιρία φωτοτυπιών!!!!

Πρέπει να ομολογήσουμε την εξαιρετική πρωτοτυπία της επιλογής!!!!

Ο Δήμος δεν έκανε πρόσκληση ενδιαφέροντος, ούτε καν απευθύνθηκε στα ΜΜΕ που εδώ και χρόνια καλύπτουν τις συνεδριάσεις και με δικά τους τεχνικά μέσα διέσωσαν ένα πολύτιμο υλικό της τοπικής πολιτικής ιστορίας.

Το όλο θέμα «φωνάζει» ότι πρόκειται για χαρακτηριστική περίπτωση "ημετέρων", από αυτές που συνηθίζει η δημοτική Αρχή στη Βέροια…

Και φτάνουμε στο «δια ταύτα»…

Δεν αναφέρεται πουθενά οικονομική προσφορά, δεν αναφέρεται πουθενά έρευνα αγοράς, δεν αναφέρονται πουθενά συγκρίσεις προσφορών.  

Μια μέρα πριν καλείται η εταιρία να κάνει (αποκλειστική και μόνη) προσφορά.  Την επόμενη κιόλας μέρα υποβάλλεται και εγκρίνεται αμέσως. Την προηγούμενη της πρόσκλησης για υποβολή προσφοράς, στις 22 Νοεμβρίου δεσμεύεται ποσό 7.000 ευρώ «σε βάρος του προϋπολογισμού έτους 2021».

Δηλαδή για το 2021 η εταιρία φωτοτυπιών θα εισπράξει για υπηρεσίες βιντεοσκόπησης το ποσό των 7.000 ευρώ!!!

Πόσες συνεδριάσεις θα γίνουν μέχρι τέλους του 2021; Τρεις!!!! (3)

Μία που έγινε στις 25 Οκτωβρίου (και ουσιαστικά ήταν σαν να μην έγινε), μία στις 15 Νοεμβρίου και μία που πρόκειται να γίνει στις 6 Δεκεμβρίου!!!!

Δηλαδή για την βιντεοσκόπηση της κάθε συνεδρίασης η εταιρία υπηρεσίας φωτοτυπιών θα πληρωθεί (για την κάθε συνεδρίαση!!!) το ποσό των 2.330 ευρώ!!!!!!!!!!!!!! (δύο χιλιάδες τριακόσιες τριάντα ευρώ!!!)

Η  τελευταία συνεδρίαση διήρκησε 3,5 ώρες, δηλαδή περί τα 200 λεπτά…. Σύμφωνα με το ποσό της ανάθεσης (με σεβασμό το δημοτικό χρήμα) το κάθε λεπτό βιντεοσκόπησης κοστίζει 11 ευρώ και κάτι!!!!

Όμως αναδρομική αναθεση δε μπορεί να γίνει, άρα οι δύο πρώτες συνεδριάσεις δεν μπορούν να πληρωθούνε... Αν πληρωθούνε θα είναι παράνομο, όπως παρανομη ήταν και η όλη διαδικασία. Τελικά το ποσό των 7.000 ευρώ θα είναι για μια συνεδρίαση μηπως;

 

Πολλά μαζί σε ένα….

 

Είναι πρόδηλο ότι η διοίκηση του Δήμου Βέροιας εμφορείται από νοοτροπία απόλυτου «καθεστωτισμού» και αλαζονείας. Συμπεριφέρεται ως έχουσα εξουσία φύλαρχου που ανάλογα με συμπάθειες ή αντιπάθειες, διανέμει μερίδια από το δημοτικό χρήμα….

Με την εφαρμογή των «μεικτών» συνεδριάσεων στόχευσε και πέτυχε πολλά σε ένα…

Σε μια περίοδο εξελίξεων, με την (πραγματική) αντιπολίτευση να εγείρει σοβαρά ζητήματα, με κορυφαίο αυτό της Έκθεσης του Ελεγκτικού Συνεδρίου, αλλά και την ανάδειξη και άλλων σοβαρών θεμάτων και με εικόνα ενδοπαραταξιακής αναταραχής, οι έχοντες και κατέχοντες την «εξουσία» είχαν κάθε λόγο να θέλουν μια χαοτική κατάσταση στις συνεδριάσεις…

Η πρώτη συνεδρίαση ήταν ως μη γενόμενη γιατί δεν υπήρχε ουσιαστική επικοινωνία. Τα θέματα που συζητήθηκαν, χάθηκαν μέσα σε μια διαδικασία που κανείς δεν καταλάβαινε τι λεγόταν…

Ο δήμαρχος Βέροιας δεν δίσταζε να ζητήσει στο πρόσφατο παρελθόν από τα τοπικά ΜΜΕ να επιβάλλουν λογοκρισία στις δημοτικές παρατάξεις!!! Η ανήκουστη απαίτησή όχι μόνο δεν προκάλεσε σεισμό, όχι μόνο πέρασε πολύ μαλακά, αλλά βρήκε και κάποιους που όπως είπε, συμφώνησαν!!!

Οι έχοντες και κατέχοντες την εξουσία στο Δήμο Βέροιας είχανε και έχουν κάθε λόγο να «ξεφορτωθούν» από τις συνεδριάσεις κάποιους «αντιπαθητικούς»… Έτσι επινοήθηκε η μονολιθική ενημέρωση δια της μετάδοσης, με τους δημοσιογράφους εξοστρακισμένους εκτός αίθουσας.

Ταυτόχρονα βρέθηκε η ευκαιρία στον πολυπράγμονα, εξαιρετικά φιλόδοξο και πλήρως εναρμονισμένο στο καθεστωτικό πνεύμα της δημοτικής Αρχής, αντιδήμαρχο να κάνει (με λεφτά του Δήμου)  «απ’ ευθείας αναθέσεις» ακόμη και με τις πιο «περίεργες» διαδικασίες. Διότι δεν είναι η πρώτη, ούτε η μόνη αυτή που έγινε...

Μεταξύ αυτών "αναθέσεων" είναι και η εξαιρετικά πλουσιοπάροχη απ’ ευθείας ανάθεση βιντεοσκόπησης σε εταιρία φωτοτυπικών!!! Η επόμενη ίσως είναι για …αγγούρια από εταιρία πληροφορικής…

Συμβαίνουν εν Βεροία…

Δ. Καρολίδης

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ