Ε9: Ανοίγει η πλατφόρμα για διορθώσεις - Τι πρέπει να κάνετε

 

Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα «ΜyProperty» προκειμένου οι φορολογούμενοι να προχωρήσουν στις όποιες διορθώσεις πρέπει να γίνουν γύρω από την περιουσιακή τους κατάσταση. Στην πλατφόρμα οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν τις αλλαγές που είχαν στην περιουσιακή τους κατάσταση μετά από αγορά, γονική παροχή, δωρεά ή κληρονομιά ακινήτου τόσο κατά τη διάρκεια του 2021 όσο και σε προηγούμενα έτη. Επίσης, εφόσον χρειάζεται μπορούν να προχωρήσουν σε διορθώσεις στα περιγραφικά στοιχεία των ακινήτων τους, όπως και στα στοιχεία για τα ποσοστά συνιδιοκτησίας και τα είδη των εμπράγματων δικαιωμάτων τους.

Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν είναι τα εξής :

·         επιλέγετε το έτος που θέλετε να υποβάλλετε Ε9 και από τις διαθέσιμες ενέργειες της αρχικής σελίδας, επιλέξτε δημιουργία δήλωσης Ε9 για να προβείτε στις απαραίτητες τροποποιήσεις της περιουσιακής σας κατάστασης.

·         Μπορείτε να εισάγετε/μεταβάλλετε/διαγράψετε ακίνητο των πινάκων 1 (κτίσματα και οικόπεδα) και 2 (γήπεδα).

·         Εάν εισάγετε ακίνητο, συμπληρώστε όλα τα υποχρεωτικά πεδία που αφορούν τα περιγραφικά στοιχεία του ακινήτου (τετραγωνικά μέτρα, είδος εμπράγματου δικαιώματος, ποσοστό συνιδιοκτησίας κ.τ.λ.) και επίσης κάντε γεωγραφικό εντοπισμό του ακινήτου είτε μέσω επιλογής του νομού, δημοτικού διαμερίσματος και δρόμων οικοδομικού τετραγώνου είτε μέσω επιλογής ανοίγματος του χάρτη Αντικειμενικού Προσδιορισμού Αξίας Ακινήτων.

·         Εάν μεταβάλλετε ακίνητο, τροποποιήστε μόνο τα περιγραφικά στοιχεία για τα οποία απαιτείται τροποποίηση.

·         Κατά την οριστική υποβολή των δηλώσεων Ε9, ζητείται υποχρεωτικά η αναγραφή του αριθμού παροχής ρεύματος στα κτίσματα στα οποία έχετε πλήρη κυριότητα ή επικαρπία.

·         Ανάλογα με την αιτία εισαγωγής/μεταβολής/διαγραφής ακινήτου που θα επιλέξετε, θα πρέπει να συμπληρώσετε τα υποχρεωτικά πεδία που ζητούνται και αφορούν στοιχεία συμβολαίων (αριθμός και ημερομηνία συμβολαίου, Α.Φ.Μ. συμβολαιογράφου), στοιχεία διαθήκης εφόσον υπάρχει (αριθμός και ημερομηνία δημοσίευσης, ημερομηνία θανάτου) κ.λπ.

·         Κατά την οριστική υποβολή δήλωσης Ε9, μπορεί να ζητηθεί η μεταβολή συγκεκριμένων ακινήτων λόγω ελλείψεων στα στοιχεία τους.

·         Οποιαδήποτε ενέργεια κάνετε, αποθηκεύεται προσωρινά.

·         Όταν ολοκληρώσετε τις μεταβολές της περιουσιακής σας κατάστασης, ελέγξτε το πως έχει διαμορφωθεί μέσω της προεπισκόπησης περιουσιακής κατάστασης.

·         Επιλέξτε οριστική υποβολή της δήλωσης Ε9 και εάν επιθυμείτε, μεταφορά της δήλωσης στο επόμενο έτος

·         Να σημειωθεί ότι μπορείτε να εκτυπώσετε τις υποβληθείσες δηλώσεις Ε9, την περιουσιακή σας κατάσταση και τα εκκαθαριστικά σημειώματα Φ.Α.Π. /πράξεις διοικητικού προσδιορισμού ΕΝΦΙΑ.

Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να παρουσιάσει τις αποφάσεις του για το νέο ΕΝΦΙΑ με στόχο η καταβολή του να ξεκινήσει από το Μάρτιο σε περισσότερες δόσεις.

 
 
www.naftemporiki.gr
 
 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ