Παιδικά ρούχα - Πακέτα Βάπτισης Papillonkids.gr

Μπαίνει χρήμα στα Αμοιβαία – Ερχεται ράλι στο χρηματιστήριο

 

Η εκλογική αβεβαιότητα και οι  κινήσεις κατοχύρωσης κερδών λειτουργούν ανασταλτικά στο χρηματιστήριο, που κινείται την τελευταία εβδομάδα σταθεροποιητικά, μετά από ένα εντυπωσιακό γρήγορο ράλι με «οδηγό» τις τραπεζικές μετοχές. Πληθαίνουν όμως οι ενδείξεις ότι η αγορά βρίσκεται στην αφετηρία νέας ανοδικής κίνησης, που μπορεί να έχει χαρακτήρα «ημιμαραθωνίου» - ενός ράλι χαμηλών ταχυτήτων με μεγάλη χρονική διάρκεια.

Ασφαλέστερη ένδειξη η επιταχυνόμενη εισροή φρέσκου χρήματος στα μετοχικά Αμοιβαία Κεφάλαια, που επενδύουν κυρίως στο ελληνικό χρηματιστήριο και  είχαν αποτελέσει στο παρελθόν κινητήριο μοχλό της αγοράς.

Μετά τους διεθνείς επενδυτές, το χρηματιστήριο αρχίζει να προσελκύει πάλι το ενδιαφέρον εγχώριων αποταμιευτών, που βλέπουν προοπτικές υψηλών αποδόσεων στις μετοχές, την ώρα που οι τραπεζικές καταθέσεις δίνουν ισχνά επιτόκια. Χρήμα από τραπεζικούς λογαριασμούς, «στρώματα» και θυρίδεςδιοχετεύεται  σε χρηματιστηριακές εταιρείες και σε διαχειριστές κεφαλαίων για να επενδυθεί σε μετοχές.

Εχοντας ακόμη ζωντανές τις μνήμες από τη «φούσκα» και την καταστροφή του 1999, οι συντηρητικοί  αποταμιευτές προτιμούν να εμπιστευθούν τα διαθέσιμα τους σε επαγγελματίες διαχειριστές, τοποθετώντας τα σε Αμοιβαία Κεφάλαια. Αυτή η ροή κεφαλαίων επιταχύνεται και σταδιακά θα επηρεάζει όλο και περισσότερο την πορεία του χρηματιστηρίου.

Την τελευταία εβδομάδα σε μετοχικά Αμοιβαία Εσωτερικού – που επενδύουν κυρίως  στο ΧΑ – μπήκαν 17,1 εκατ. ευρώ. Το ποσό είναι εντυπωσιακό, δεδομένου ότι η μέση καθαρή εισροή από τις αρχές του τρέχοντος έτους ήταν περίπου 10 εκατ. τον μήνα, ενώ την προηγούμενη χρονιά σχεδόν μηδενική.

Αγοράζουν και αποτρέπουν την πτώση

Ετσι, από τα ξένα funds που άρχισαν να αυξάνουν τις τοποθετήσεις τους στο ΧΑ από τον περασμένο Φεβρουάριο και ήταν οι βασικοί συντελεστές της μεγάλης ανόδου, η σκυτάλη περνά στα εγχώρια χαρτοφυλάκια.
Αυτά είναι που αγοράζουν τις τελευταίες εβδομάδες, απορροφώντας την προσφορά από ξένα επιθετικά funds, τα οποία προσπαθούν να κλειδώσουν βραχυχρόνια κέρδη και να ξαναμπούν σε χαμηλότερες τιμές.

Οι τοποθετήσεις των Αμοιβαίων Κεφαλαίων λειτουργούν ως «ανάχωμα» στις πιέσεις και αποτρέπουν την πτώση, προκαλώντας μάλιστα ισχυρές ενδοσυνεδριακές ανοδικές αντιδράσεις.

Επικεντρώνονται σε τραπεζικές μετοχές και σε εμποροβιομηχανικά blue chips. Σταδιακά επεκτείνονται σε μια μεγάλη γκάμα εταιρειών της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, που έχουν αναπτυξιακό στόρυ και «υπόσχονται» υψηλές μεσοχρόνιες αποδόσεις.

Το φρέσκο αποταμιευτικό χρήμα που εισρέει στο χρηματιστήριο – απευθείας ή μέσω Αμοιβαίων Κεφαλαίων – εκτιμάται ότι θα διαδραματίζει όλο και πιο σημαντικό ρόλο στην πορεία της αγοράς, ενισχύοντας τη δυναμική της μετά τις εκλογές.

 

 

www.sofokleousin.gr

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ