Παιδικά ρούχα - Πακέτα Βάπτισης Papillonkids.gr

Βέροια: Παρουσιάστηκε το βιβλίο του Γιάννη Μοσχόπουλου με τίτλο "Tο Ρουμλούκι [Καμπανία] κατά την ύστερη οθωμανοκρατία [1830-1900]" (βίντεο)

 

Το βιβλίο του συγγραφέα Γιάννη Μοσχόπουλου με τίτλο Tο Ρουμλούκι [Καμπανία] κατά την ύστερη οθωμανοκρατία [1830-1900] παρουσιάστηκε το απόγευμα της Δευτέρας στην Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας.

Στο βιβλίο αναφέρεται στον γενέθλιο τόπο του, τον κάμπο του Αλιάκμονα και δίνει ένα ιστορικό περίγραμμα για την περιοχή της Ημαθίας που λέγεται Ρουμλούκι, ενώ μιλάει για την ύστερη οθωμανική περίοδο από το 1830 μέχρι το 1900.

Για το βιβλίο μίλησαν ο Μανώλης Ξυνάδας, Δρ. Εκκλησιαστικής Ιστορίας και Γραμματέας Ε.Μ.Ι.Π.Η., ο π. Αθανάσιος Βουδούρης, Ιστορικός και Δρ. Εκκλησιαστικής Ιστορίας, ο Γιάννης Μοσχόπουλος, συγγραφέας του βιβλίου, ενώ τον συντονισμό της εκδήλωσης έκανε ο Διονύσης Διαμαντόπουλος, Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας.

Χαιρετισμό απηύθυνε η Πρόεδρος της ΕΜΙΠΗ Ολυμπία Μπέτσα.

 


Βέροια - Tο Ρουμλούκι [Καμπανία] κατά την ύστερη οθωμανοκρατία - Γιάννης Μοσχόπουλος 10/6/2019

 

O Γιάννης Δ. Μοσχόπουλος γεννήθηκε το 1954 στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας, όπου ζει. Από μαθητής Γυμνασίου ξεκίνησε (25.7.1968) να γράφει για την ιστορία, την τοπογραφία και την λαογραφία της ιδιαίτερης πατρίδας του. Σπούδασε νομικά και εργάζεται ως δικηγόρος. Διετέλεσε δημοτικός σύμβουλος Αλεξάνδρειας και νομαρχιακός σύμβουλος Ημαθίας.

Στις δημοσιεύσεις του αναφέρεται στον γενέθλιο τόπο του, τον κάμπο του Αλιάκμονα. Στόχος του είναι να δώσει ένα ιστορικό περίγραμμα για την περιοχή της Ημαθίας που λέγεται Ρουμλούκι.

Με την παρούσα έκδοση μιλάει για την ύστερη οθωμανική περίοδο από το 1830 μέχρι το 1900.

Περιγράφει τον «προξενοκεντρικό» χαρακτήρα των απελευθερωτικών αγώνων του 1854 και της επανάστασης των Μελικοχωρίων του 1878, τις επιπτώσεις από την πολιτική μεταρρύθμιση του Οθωμανικού κράτους, τη δράση των ληστών και τις απαγωγές τσιφλικάδων του κάμπου. 

Αναλύει την οικονομική ζωή της περιοχής και την τάση εξαγοράς οθωμανικών τσιφλικιών από Έλληνες κεφαλαιούχους

Αφιερώνει ιδιαίτερο κεφάλαιο για την εκκλησιαστική, την εκπαιδευτική και την κοινοτική ιστορία, τις ανοικοδομήσεις ναών, τις ανασυγκροτήσεις μοναστηριών και τη συστηματική ανάπτυξη σχολείων στα χωριά.

Συγκεντρώνει τις μαρτυρίες περιηγητών, επισκεπτών και αρχαιολόγων, που τότε εντόπισαν τις αρχαιότητες στα Παλατίτσια.

Επικαιροποιεί το οικιστικό και τοπογραφικό περίγραμμα για τα χωριά του κάμπου παραθέτοντας πληθώρα ιδιαίτερων πληροφοριών γι’ αυτά, ιδίως για τον Γιδά.

Η έκδοση εμπλουτίζεται με χάρτες και με τις πρώτες φωτογραφίες από το Ρουμλούκι.

Το έργο του είναι ένας χώρος διαρκούς και γόνιμης συνομιλίας μεταξύ των ιστορικών πηγών, του ερευνητικού έργου ειδικών επιστημόνων και της τοπικής ιστοριογραφίας, παράδοσης και λαογραφίας, χρήσιμο για τους φιλίστορες του Ρουμλουκιού, της Ημαθίας, αλλά και της Κεντρικής Μακεδονίας γενικότερα.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ